Lokalni obrtnici dobili svoju trgovinu u Ilici

Lokalni obrtnici dobili svoju trgovinu u Ilici

U Zagreb Crafts Shop-u se trenutno mogu kupiti proizvodi tridesetak obrtnika, ali Šabić je uvjeren da će se uskoro otvoriti ovakve specijalizirane trgovine i na drugim lokacijama u Zagrebu

Ivana Vranješ

U prolazu Obrtničke komore Zagreb u utorak je svečano otvoren Zagreb Crafts Shop, prva trgovina u Zagrebu i jedina u Hrvatskoj, gdje će se moći kupiti unikatne rukotvorine obrtnika iz Zagreba i Zagrebačke županije. Riječ je o projektu Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika Zagreb, čiji je cilj promocija i popularizacija tradicijskih i umjetničkih obrta.

Proizvodi u ponudi Zagreb Crafts Shop-a odlikuju se visokoestetskim i kreativnim rješenjima te predstavljaju svojevrsnu atrakciju i raritet, pogotovo za turiste. Ponuda se sastoji od umjetnički izrađenog nakita, unikatnih haljina, jedinstvenih torbi i novčanika, suvenira s motivima Zagreba, različitih cvjetnih dekoracija, ručno šivanih bilježnica, svijeća, ukrasa te brojnih drugih rukotvorina.

„Ne bih posebno izdvojio niti jedan proizvod, jer su sve to autohtoni proizvodi, djela ruku obrtnika. To je prava kvaliteta, ne samo za naše sugrađane, nego i za turiste te na taj način obogaćujemo turističku ponudu Zagreba“, rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Dodao je da su cijene proizvoda razumne, a svatko od kupaca može naći nešto za sebe.

U Zagreb Crafts Shop-u se trenutno mogu kupiti proizvodi tridesetak obrtnika, ali Šabić je uvjeren da će se uskoro otvoriti ovakve specijalizirane trgovine i na drugim lokacijama u Zagrebu.

„Obrtnicima koji nemaju prodajne prostore omogućili smo da izlažu svoje proizvode u Zagreb Crafts Shop-u. Mislim da će lakše raditi i poslovati u budućnosti”,Izjavio je Šabić.

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac pozdravila je otvaranje Zagreb Crafts Shop-a koji će kako je rekla promovirati ne samo obrtništvo, nego i turističku ponudu Zagreba, ali i Hrvatske. Naglasila je da Ministarstvo zakonodavne i projektne aktivnosti usmjerava na promociju strukovnog obrazovanja.

„Izuzetno smo ponosni na stvari koje činimo, potičemo mlade ljude da se upisuju u obrtnička zanimanja, našom kampanjom promoviramo strukovna zanimanja“, rekla je Mandac. Dodala je da je u protekle tri godine Ministarstvo s nešto manje od 70 milijuna kuna je stipendiralo učenike u vezanim obrtima, a u iduće tri godine osiguralo je 300 milijuna kuna.

„Povećali smo stipendije sa 750 na 1500 kuna, osigurali smo preko 100 milijuna kuna za sve obrtnike i poslodavce koji će uzeti učenike na naukovanje“, istaknula je Mandac.

Među brojnim uzvanicima Zagreb Crafts Shop su razgledali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.

„Kada sam 2000. godine startao na čelo grada prvi moj projekt je bio pomoći obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima. U Zagrebu danas imamo između 16 i 17 tisuća obrta, tridesetak tisuća zaposlenih. U zadnjih petnaestak godina smo s preko 800 milijuna kuna subvencionirali u obrtnička zanimanja“, rekao je Bandić. Govoreći o značaju obrtnika, poručio je da Zagreba nema bez obrtnika i obrtnika bez Zagreba.

Jedan od vrijednih zagrebačkih obrtnika čiji se proizvodi mogu kupiti u Zagreb Crafts Shop-u je Goran Maretić.

„Imam obrt za izradu nakita i minijaturnih glazbenih instrumenata, odnosno replika instrumenata, malih bubnjeva, gitara, čime sam i započeo svoj obrt prije desetak godina, a zadnjih šest godina izrađujem nakit”, rekao je Maretić za ZG-magazin. Pojasnio je da je riječ o brendu StrAngels, unikatnom i ručnom nakitu od čelične žice rodirane u nekoliko boja metala karakterističnom po liku anđela u različitim pozama.

„Moje iskustvo sa sajmovima u zemlji i inozemstvu je vrlo dobro. Od kada sam u Udruženju obrtnika, a i kao pročelnik Sekcije proizvođača suvenira s kolegama sam organizirao sajam suvenira na Trgu bana Jelačića za Božić i Advent, a na Trgu će početkom listopad biti i sajam suvenira”, istaknuo je Maretić. Dodao je da su Zagrepčani i turisti zainteresirani za proizvode obrtnika, jer kako kaže sve što je ručno ima određenu vrijednost, više nego serijska proizvodnja, a to prepoznaju i Zagrepčani i turisti.

„Što se tiče otvaranja Zagreb Crafts Shop-a mislim da je to hvalevrijedna inicijativa predsjednika Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika. Zajedničkom sinergijom ovaj je prostor zaživio na najbolji način. Svi koji dođu u Zagreb Crafts shop imat će što vidjeti”, izjavio je Maretić.

Zbog otvaranja Zagreb Crafts Shop-a zadovoljna je i zagrebačka obrtnica Dijana Smoljo koja se bavi proizvodnjom suvenira od drveta i stakla.

„Do sada sam svoje proizvode prodavala po sajmovima, pretežno na Adventu i Uskršnjem sajmu u Zagrebu te po moru. Drago mi je da sada imam priliku predstaviti svoje proizvode i na jednom prodajnom mjestu“, rekla je za ZG-magazin Smoljo.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni