Ljudski utjecaj na klimatske promjene

Ljudski utjecaj na klimatske promjene

»Antropogeni utjecaji proizvoda na klimatske promjene«, naslov je predavanja koje je u sklopu Festivala znanosti 21 u ponedjeljak 10. svibnja u Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« održao Igor Čatić, umirovljeni profesor emeritus s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Riječ je temi koju je prof. Čatić obradio u cijelom serijalu od ukupno 13 članaka koji su objavljeni na portalu ZG-magazin.

Neki od njih su:

Posljedice digitalne transformacije, 27. 3. 2020.

Utjecaj politike na klimatske promjene, 6. 4. 2020.

Proizvođači i kupci, 23. 4. 2020.

Stvarni uzroci klimatskih promjena, 12. 6. 2020.

I. Čatić je ukazao na nekoliko trendova suvremenog svijeta. U posljednjih 70-ak godina broj svjetskog stanovništva se utrostručio. Raste i broj kućnih ljubimaca. Potrebno je sve više hrane, vode, odjeće. Povećava se i promet roba i ljudi. Pozivajući se na demografe iznesen je podatak da na našem planetu ima dovoljno resursa za život najviše 11 milijardi ljudi.

U navedenom razdoblju posebno se ističe društvena znanost, psihologija u svrhu marketinga proizvoda i stavova, kojima se potiče stalna kupnja novih proizvoda. Zbog modnih trendova i čestog mijenjanja proizvoda i odjeće, stvaraju se velike količine otpada, pa je ukazano i na potrebu vraćanja popravljanju i dužem korištenju odjeće i uređaja.

Održano predavanje dostupno je na Youtube kanalu TMNT-a:

S aktivnošću predavača može se opširnije upoznati na (http://www.sveopoduzetnistvu.com/index.php?main=clanak&id=105, tri dijela). (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni