Ljudski je egoizam najveći problem današnjice

Ljudski je egoizam najveći problem današnjice

Novac, a ne ljubav postala je glavna pokretačka snaga na svim poljima, pa tako i na emotivnom planu. Privlačenje pozornosti putem društvenih mreža postao je unosni posao i ne biraju se načini kako to postići

Žarko Delač

Žarko Delač

Unatoč masovnoj letargiji uzrokovanoj velikim vrućinama i opuštanjem od briga i poslovnih obveza tijekom godišnjih odmora, velik je broj događanja koji nas unatoč tome ne bi smio ostaviti ravnodušnim. Primjerice, šesterostruko ubojstvo u Zagrebu, veliki požari u Sibiru, pojava superbakterije otporne na sve do sada primijenjene lijekove ili nediplomatska komunikacija sa susjednom državom u kojoj su Hrvati konstitutivan narod. Uzimajući pri tome u obzir o čemu raspravljaju naši političari i gube pri tome energiju i vrijeme, možemo se samo zapitati – kuda ideš čovječe?

Naime, pisanje ćirilicom ili latinicom, prijepori oko spolova, obrazovne reforme ili razglabanje o neuspjehu turističke sezone čine se toliko benignim i zanemarivim u odnosu na probleme o kojima ovisi čak i budućnost čovječanstva i našeg planeta. Pri tome jedan jedini razlog za ovakvu situaciju u koju smo se doveli je ljudska pohlepa i egoizam iz čega sve proizlazi. Današnji čovjek od samog rođenja odrasta u takvoj klimi da treba što manje raditi i – ne daj Bože – mučiti se. Uživanje i hedonizam je na prvome mjestu, a materijalna korist glavna pokretačka snaga u društvu. Smiješno je čuti stoga kako su brojne manekenke i misice pronašle ljubav svog života među dobro financijski situiranim sportašima, poduzetnicima ili umjetnicima. Novac, a ne ljubav postala je glavna pokretačka snaga na svim poljima, pa tako i na emotivnom planu. Privlačenje pozornosti putem društvenih mreža postao je unosni posao i ne biraju se načini kako to postići.

Čovjek – sam sebi dovoljan »bog«

U švercanje droge, ljudi i uništavanje prirodnih bogatstva za izgradnju građevinskih objekata upušta se sve veći broj nezadovoljnika željnih komadića slave i ugleda koja se u naše doba može vrlo lako kupiti.

Ovakav stil i način ljudskog ponašanja ne razlikuje se mnogo od naroda do naroda, osim što kasni u državama koje su još uvijek sklonije tradiciji i opiru se suvremenim blagodatima koje donose više štete od koristi. Vjerojatno svatko od nas može u svojoj sredini pronaći primjere koji potvrđuju negativni smjer kojim se kreće ljudska vrsta. Stoga je doista nevjerojatno da jedna pravobraniteljica u našoj državi traži izbacivanje križeva iz škola s obrazloženjem ravnopravnosti i jednakosti. Ako raspelo koje tisućama godinama egzistira na ovim prostorima odjednom ugrožava nečiju slobodu dodatan je razlog za zabrinutost o stanju uma i načinu razmišljanja u našem mikroprostoru.

Ukoliko je riječ o intenciji i klimi ili – ne daj Bože – naputku raznoraznih centara kako bi se udaljili od Boga i nametnuo suvremeni pristup po kome je čovjek sam sebi dovoljan bog, u nešto smo većem problemu! Nadajući se ipak kako je to samo plod pojedinačne želje, ali nažalost poput sličnih osobnih inicijativa usmjerenih protiv kršćanskog morala, ćudoređa i neznanstvenih dogmi snažno prisutnih u medijima, nemamo razloga za znatniju brigu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni