Ljetno kino Gradec: Saulov sin

Ljetno kino Gradec: Saulov sin

LJETNO KINO GRADEC: Filmska srijeda – 24. kolovoza u 21.00 sat

Još jedna filmska večer u sklopu Ljetnog kina Gradec, gdje će na velikom platnu pod zvijezdama biti prikazan nagrađivani ratni film i drama “Saulov sin” (2015.)

Dobitnik Grand Prixa u Cannesu, “Saulov sin” majstorski je redateljski debi Lászla Nemesa. Listopad 1944., Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

 

O redatelju filma:

László Nemes rođen je 1977. u Budimpešti. Nakon studija povijesti, međunarodnih odnosa i scenarija u Parizu, radio je kao asistent redatelja u Francuskoj i Mađarskoj. Dvije je godine radio kao asistent Béle Tarra nakon čega je upisao studij režije u New Yorku. Za svoje kratke filmove osvojio je brojne nagrade. “Saulov sin” njegov je dugometražni debi koji je u Cannesu osvojio Grand Prix.

Zg-magazin

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni