Ljetne aktivnosti za školarce: Vožnja kajaka, hokej na travi ili mačevanje

Ljetne aktivnosti za školarce: Vožnja kajaka, hokej na travi ili mačevanje

Osim za tenis, rekvizite je osigurao organizator, tako da je potrebna samo dobra volja i želja za učenjem, rekreacijom i druženjem

Poticanje i omogućavanje rekreacije i sportskih aktivnosti građana, a pogotovo mladih, ozbiljan je zadatak svakog društva. Iako većina zagrebačkih školaraca tijekom ljetnih praznika odlazi iz glavnog grada, ponuda sportskih aktivnosti dovoljno je bogata za provođenje kvalitetnog ljeta, a u to smo se uvjerili u Školskom sportskom savezu Grada Zagreba.

Naime, Savez već tradicionalno provodi program popularnog naziva Odmorko kojem je cilj omogućavanje velikom broju školaraca da na osmišljen, sadržajan i stručno vođen način, kvalitetno i korisno provedu dio slobodnog vremena.

odmorko-atletika

Učenici mogu birati između velikog broja aktivnosti poput plivanja, tenisa, hrvanja, borilačkih vještina, stolnog tenisa, upravljanja kajakom i kanuom, hokeja na travi ili ragbija.

Plivanje je moguće tijekom cijelog ljeta na zimskom plivalištu Mladost, bazenu Utrina te Šalati ili na otvorenim bazenima Mladosti kraj Jaruna, dok su ostale aktivnosti vremenski određene i raspoređene tijekom cijelih praznika.

„Svi su naši programi besplatni, nisu potrebne prijave ili rezervacije te nema ograničenog broja polaznika u pojedinim aktivnostima, već svi mogu sudjelovati. Potrebno je samo predočiti iskaznicu Saveza, koju učenici mogu dobiti i tijekom praznika, a upute za dobivanje nalaze se na našoj web stranici“, kazao nam je Dario Franjić, stručni suradnik u Školskom sportskom savezu.

Program Odmorko provodi se već više od 50 godina, a nije rezerviran samo za praznike, već se sastoji od aktivnosti tijekom cijele školske godine, no posebno je sadržajan tijekom ljeta.

 „Učenicima je najzanimljiviji kajak kanu, zatim plivanje, borilačke vještine te mačevanje, a osnovnoškolci su češći polaznici od njihovih starijih kolega iz srednjih škola“, otkrio nam je Franjić.

Tijekom ljeta bilježe oko 20 tisuća sudionika, no iako to ne znači isto toliko polaznika, jer se neki učenici bave s više sportova istovremeno, brojke ipak govore da su školarci zainteresirani za sport.

Posebno je važno da su učenici pod stručnim i pedagoškim nadzorom zbog čega mogu na kvalitetan način usvojiti pravila pojedinog sporta, te usavršavanja u njemu.

Raspored aktivnosti

I mačevanje je dio ponude u sklopu programa "Odmorko"
I mačevanje je dio ponude u sklopu programa “Odmorko”

Ljetna sezona Odmorka u većini je sportova krenula od ponedjeljka, tako da učenici do 14. kolovoza mogu plivati na zimskom plivalištu Mladost te na bazenu Utrina, a do 28. kolovoza na Šalati i otvorenim bazenima Mladosti na Jarunu.

U dvorani Doma sportova ovaj se tjedan igra stolni tenis, a do 10. srpnja bit će organizirno hrvanje u ŠRD Lika na Trgu žrtava fašizma, zatim atletika na Sveticama i na ŠRC Klaka, od 9 do 11 sati.

Posebno zanimljivo bit će ponedjeljkom, srijedom i petkom kada se igra rukomet na pijesku na Jarunu te utorkom i četvrtkom tijekom ragbija u Kranjčevićevoj.

Tenis će se igrati u teniskom centru Maksimir, a nesvakodnevni hokej na travi u Zagrebačkom hokejskom savezu u Zagorskoj. Uz to, tu su borilačke vještine – taekwondo, karate i hapkido u Combat centru u Strojarskoj te mačevanje u Domu sportova i na Velesajmu i to do kraja kolovoza, odnosno tijekom cijelog ljeta.

Upoznavanje i ovladavanje vještinama vožnje kajaka i kanua na mirnim vodama organizira se na Jarunskom jezeru, do 10 srpnja od 10 do 11.30 sati.

Većina se školaraca bavi barem jednim sportom, a ljetni praznici im mogu biti prilika za upoznavanjem i svladavanjem novih aktivnosti. Osim za tenis, rekvizite je osigurao organizator, tako da je potrebna samo dobra volja i želja za učenjem, rekreacijom i druženjem.

Detaljan raspored aktivnosti može se preuzeti na ovoj poveznici (pdf).

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni