Lisinski u nadolazećoj sezoni slavi 145 godina Zagrebačke filharmonije

Lisinski u nadolazećoj sezoni slavi 145 godina Zagrebačke filharmonije

U bogatoj nas sezoni očekuje novitet Lisinski arioso ili Glas za Lisinski u kojem će nastupati najveće operne zvijezde, a u već tradicionalnom programu Lisinski subotom gostuju atraktivni glazbeni sastavi poput Korejskog simfonijskog orkestra, Sanktpeterburških solista, Bečkih dječaka…

Novu koncertnu sezonu 2015./2016. u Lisinskom, pod geslom Preko trnja do zvijezda, predstavili su danas ravnatelji Koncerne dvorane Dražen Siriščević i Zagrebačke filharmonije Mirko Boch uz prisustvo gradonačelnika Milana Bandića i mnogih zaljubljenika u kvalitetnu glazbu.

„U bogatoj sezoni koja nas očekuje istaknut ću naš program Lisinski subotom u kojem će gostovati Korejski simfonijski orkestar, Stevan Bishop – Kovachevich i prijatelji, Sanktpeterburški solisti, zatim Berlinski simfonijski orkestar, Bečki dječaci te Trio Orlando uz Zagrebačku filharmoniju, a to su samo neki od velikih gostiju“, rekao je ravnatelj Siriščević.

Posebno je ponosan na novitet koji će uživo predstaviti pjevače svjetskih opernih pozornica – Lisinski arioso ili Glas za Lisinski. U velikom ciklusu očekuju se gostovanja najvećih opernih zvijezda današnjice poput Anje Harteros, Eline Garanče, Dmitrija Hvorostovskog i Thomasa Hampsona.

Nadolazeća sezona ujedno je i svečanija jer se obilježava i 145 godina orkestra Zagrebačke filharmonije. „Kroz tri poznata ciklusa, Crveni, Bijeli i Plavi, u ovoj nas slavljeničkoj sezoni očekuje 40 koncertnih premijera s velikim dirigentskim i solističkim imenima. Orkestar nastavlja suradnju s Maestrom Dmitrijem Kitajenkom, miljenikom zagrebačke publike Kazushijem Onom koji će dirigirati grandioznom Mahlerovom 7. simfonijom. Posebno je značajan nastup trenutno najtraženijeg svjetskog flautista Emmanuela Pahuda, kao i violinista Sergeja Krylova, te violončelistice Monike Leskovar“, najavio je ravnatelj Filharmonije.

U suradnji s Kinom Europa, popularni Filmski ciklus ove će godine ponuditi naslove iz „tvornice filmova“ legendarnog Bustera Keatona, a za mališane će uz pratnju orkestra biti izveden film Mališan (The Kid) Charlieja Chaplina.

Filharmonija također nastavlja s humanitarnim doprinosom u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina, Rotary clubom Zagreb 1242, a obilježit će i 100 godina islama u Hrvatskoj. Filharmonijski bal, koncert u parku Maksimir, koncerti Komornog studija Zagrebačke filharmonije u Umjetničkom paviljonu i Laubi samo su dio onoga što nas očekuje. Svojim će nastupima obogatiti i proslavu 300 godina Sinjske alke, a pozvani su i u Muscat u Omanu.

Gradonačelnik Milan Bandić uvjeren je u još jednu uspješnu sezonu jer „sinergija zajedništva u Lisinskom osigurava njihovu kvalitetu“.

Pijanist i kompozitor Matej Meštrović najavio je svoj veliki koncert 26. rujna, kada će izvoditi Vivaldijeva Četiri godišnja doba, a samo dio očekivane atmosfere demonstrirao je i današnjim uzvanicima, zbog čega ne sumnjamo u još jednu kvalitetnu glazbenu poslasticu za Zagrepčane u nadolazećoj sezoni. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni