Linić o mjerama za rasterećenje gospodarstva

Linić o mjerama za rasterećenje gospodarstva

Vlada želi smanjiti cijenu rada, pa do kraja mandata namjerava smanjiti stopu doprinosa za zdravstvo na sedam posto te ukinuti parafiskalne namete koje opterećuju gospodarstvo. Ministar Linić je najavio da će porez na imovinu za proizvodne djelatnosti i izvoznike biti „vrlo nizak“, a za neracionalno korištenje imovine „nešto veći“

Ministar financija Slavko Linić najavio je na poslovnom skupu u organizaciji Hrvatskih izvoznika niz mjera koje trebale rasteretiti gospodarstvo i dati poduzetnicima dodatni vjetar u leđa. Vlada želi smanjiti cijenu rada, pa do kraja mandata namjerava smanjiti stopu doprinosa za zdravstvo na sedam posto te ukinuti brojne parafiskalne namete koje opterećuju gospodarstvo. Troškovi zdravstva financirali bi se pak iz novog poreza na imovinu.

“A koji će biti, ja bih rekao, velik onako, kako se nekretnina svrsishodno koristi. A to znači za proizvodne djelatnosti i izvoznike vrlo niski porez, a za neracionalno korištenje imovine nešto veći”, kaže ministar financija Slavko Linić. Glavni problem gospodarstva je nelikvidnost koju Vlada rješava kroz Zakon o financijskom poslovanju, istaknuo je Linić te dodao da će kroz postupak predstečajnih nagodbi proći 60 tisuća blokiranih tvrtki. Nada se prvi čovjek financija da će do kraja prvog kvartala iduće godine uspjeti riješiti 650 ozbiljnih tvrtki.

“To su sve itekako značajni postupci jer Vlada po prvi puta aktivno učestvuje. Vodi postupke, ali ono što je najvažnije, naših 50 milijardi potraživanja stavljamo u funkciju financijske konsolidacije tvrtki”, pojašnjava Linić. Priznao je Linić i da je Vlada svjesno prebacila dio tereta na građane, kroz veći PDV i skuplje energente kako bi porezno rasteretila gospodarstvo, a dokapitaliziran je i HBOR kako bi se bolje pratili privrednici.

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago pozdravio je dosadašnje napore Vlade oko smanjivanja nelikvidnosti i poticanja gospodarstva, no i poručio kako Vlada mora raditi i na daljnjem jačanju HBOR-a i pokretanju investicija. Velik problem je i otvaranje novih tržišta na koja premali hrvatski izvoznici ne mogu samostalno izaći. “I bilo bi najbolje kad bi to u suradnji s Vladom i s jednim politikama koje bi bile iznad ovih komercijalnih odnosa, na neki način došli do takvih tržišta. Ja sam danas naglasio da bi takvo jedno tržište moglo biti rusko tržište i takvo tržište otvoriti hrvatskim izvoznicima”, naglasio je Bago. [Media Servis]

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni