Lijevi blok o novom zaduženju Zagreba, GUP-u i pročistaču otpadnih voda

Lijevi blok o novom zaduženju Zagreba, GUP-u i pročistaču otpadnih voda

Tomašević: Zagreb je preuzeo obaveza da se privatnom koncesionaru, konzorciju od triju tvrtki plaća oko 400 milijuna godišnje, što kroz cijenu vode, što kroz proračun Grada Zagreba i to do 2028. godine i novi je ugovor štetan za javni interes

Gradski zastupnici Kluba zastupnika Lijevog bloka u utorak su na konferenciji za novinare upozorili na novi štetni ugovor o pročišćivaču otpadnih voda što će se naći kao točka na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) podsjetio je kako je gradonačelnik Milan Bandić prije 19 godina s istim koncesionarom – Zagrebačkim otpadnim vodama – sklopio “najštetniji ugovor”.

Ukazao je kako se ovim ugovorom preuzela obaveza da se privatnom koncesionaru, konzorciju od triju tvrtki plaća oko 400 milijuna godišnje, što kroz cijenu vode, što kroz proračun Grada Zagreba i to do 2028. godine.

“Taj je ugovor vidjela i državna revizija koja je 2014. godine zaključila da je štetan za javni interes i Zagreb jer koncesionarima omogućava dobit od oko 40 % godišnje”, kazao je Tomašević.

Dodao je da je direktor koncesionara Zagrebačke otpadne vode uhićen prije tri godine, a početkom ove godine potvrđena je i optužnica zbog mita i zlouporabe u poslovanju.

„Kao Klub zastupnika protivimo se da se ide u novo štetno partnerstvo s istim koncesionarom koji je na građanima Zagreba ostvario nevjerojatan profit”, istaknuo je Tomašević.

Osvrnuo se i na izmjenu Generalnog urbanističkog plana (GUP) te je naglasio da tko od zastupnika digne ruku za izmjenu GUP-a preuzima na sebe političku i pravnu odgovornost jer je izmjena GUP-a nezakonita zbog procedure i sadržaja.

Zastupnik Radničke fronte Zlatko Nikolić je rekao da će se na sjednici Skupštine naći još jedno kreditno zaduženje, ovaj puta zadužuju se Holding i Velesajam za „investicije“ po kreditnim stopama od 2,30 odnosno 2,70 posto.

„Treba istaknuti i da se uporno zadužujemo kod komercijalnih banaka u stranom vlasništvu koje ogromne ekstra profite izvlače iz zemlje”, istaknuo je Nikolić. Dodao je da u isto vrijeme banka koja bi trebala biti nositelj domaćeg razvitka povlaštenim kreditima nagrađuje politički uvezene tajkune i njihove tvrtke.

Osvrnuo se i na tzv. Zagrebački Manhattan te je istaknuo da nije točno jasno što bi Grad Zagreb i njegovi stanovnici imali od ovog projekta. Naime ,navedenim projektom se grade luksuzni stanovi za elitu, a obični građani tamo neće moći sebi priuštiti nekretninu. Nikolić je naglasio da se javni prostor otima i daje bogatašima dok 72 posto mladih do 25 godina ne može sebi priuštiti stanovanje.

„Smatramo da gradonačelnik nema mandat od stanovnika Grada Zagreba da ovakav teren preda investitoru kako bi on na njemu gradio ono što želi te ovaj teren bespovratno uništio“, zaključio je Nikolić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni