Lijevi blok, GLAS i HSU protiv mjere roditelj odgojitelj

Lijevi blok, GLAS i HSU protiv mjere roditelj odgojitelj

Bandić: Amsterdamska koalicija je zaokupljena demografijom Europe, pa se ne stigne baviti demografijom Hrvatske

Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a danas je ponovno kritizirao mjeru novčane pomoći »roditelj odgojitelj« za koju traži da ju se ukine, a u tome im se sad pridružio i Klub zastupnika Lijevog bloka.

Ova je mjera, naime, bila tema dvije odvojene konferencije za novinare koje su održane danas uz Staroj gradskoj vijećnici, dan uoči sjednice Gradske skupštine.

»Dok se jednom mjerom, primjerice potiče široki obuhvat sve djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, drugom mjerom se praktički izvlači djecu iz vrtića«, poručio je GLAS-ov gradski zastupnik Stanko Kordić, a prenosi Hina.

Zastupnici Kluba Lijevog bloka su pak najavili da će od gradonačelnika Milana Bandića tražiti uvođenje besplatnih vrtića.

Nakon toga održana je konferencija Kluba zastupnika Lijevog bloka na kojoj je Rada Borić iz Nove ljevice ustvrdila da se unazad tri godine, otkako je uvedena potpora za roditelja odgajatelja, broj djece u vrtićima smanjio, a prisutan je i trend ispisivanja iz dječjih vrtića. Uz to, takva mjera, po njenom mišljenju, potiče i rodnu neravnopravnost jer su žene najčešće korisnice te mjere koja ih »odvlači s tržišta rada«.

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomišević najavio je da će na sutrašnjoj sjednici Skupštine predložiti da se u gradskom proračunu osiguraju sredstva kako bi svako dijete imalo pravo na besplatan vrtić. Prema njegovim riječima to bi bila prava demografska mjera, na koju Zagrepčani koji plaćaju najveći prirez u državi imaju pravo.

Tomašević smatra da bi financijska pomoć trebala postojati samo za roditelje iz socijalno ugroženih skupina, dok bi se novac namijenjen mjeri roditelj odgojitelj trebao usmjeriti u programe za pomoć pri zapošljavanju tih roditelja.

Komentirajući zahtjev GLAS-a i HSU-a da se ukine mjera roditelj odgojitelj gradonačelnik Milan Bandić je pak na svojoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi rekao da su oni očito zaokupljeni demografijom Europe, jer su oni Amsterdamska koalicija, pa se nemaju vremena baviti demografijom Hrvatske.

»To je od njih očekivano«, zaključio je Bandić. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni