“Lijekove za Alzheimerovu bolest treba staviti na A listu”

“Lijekove za Alzheimerovu bolest treba staviti na A listu”

U povodu obilježavanja Svjetskog mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti u četvrtak je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici istaknuta važnost skrbi cijelog društva o oboljelima. Prema procjenama, u Hrvatskoj ima oko 100 tisuća oboljelih od Alzheimerove bolesti, a u Zagrebu ih je 17 tisuća.

Nacionalno istraživanje je pokazalo da čak 55 posto građana Republike Hrvatske, a 59 posto građana Zagreba i njegove okolice smatra da je demencija psihička bolest, a posljedica toga je stigmatizacija i socijalno isključivanje oboljelih.

Predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica je istaknuo da je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji demencija javnozdravstveni prioritet te je ukazao na nužnost postojanja postojanja nacionalne strategije u borbi protiv demencije. Mimica je rekao da je Udruga za Alzheimerovu bolest nakon 10 godina dobila od Grada primjeren prostor u Vlaškoj 24, gdje obitelj oboljelih može dobiti savjete.

„Zagreb prednjači u pristupu osobama s demencijom koji ne žele biti psihički bolesni ljudi, nego ljudi koji imaju određena ograničenja i društvo im može pomoći da s demencijom kvalitetno žive dugo dugo vremena”, rekao je Mimica.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je naglasio da lijekovi Alzheimerovu bolest trebaju biti na A listi lijekova te će se Grad i Udruga založiti kod ministra zdravstva Milana Kujundžića da se to i dogodi. Postoje četiri lijeka za Alzheimerovu bolesti, a tri su registrirana u Hrvatskoj i nalaze se na B listi lijekova, što je po riječima predsjednika udruge za Alzheimertovu bolest nepravedno spram oboljelih.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je istaknuo da oboljeli od Alzheimerove bolesti obvezuju cijelu obitelj te pojedinac teško izlazi na kraj s tim problemom i cijelo društvo treba pomoći oboljelima.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom Romana Galić je da služba socijalne skrbi radi na dvije razine. Jedno je osigurati smještajne kapacitete, a druga razina je pružiti korisniku uslugu unutar vlastite obitelji.

“U Zagrebu danas imamo tri doma koja se na adekvatan, stručan, moderan način brinu o ovim bolesnicima. To su domovi Maksimir, Medveščak i Laščina. Kapaciteti domova su 46 kreveta, što nije dostatno i radi se na realizaciji Doma Sveta Ana, gdje će biti nova odjela i 40 novih kreveta. U tri doma postoje i dnevni boravci, gdje se bolesnici nalaze određeno vrijeme i na taj način se olakšava obiteljima”, rekla je Galić.

Program obilježavanja Svjetskog mjeseca borbe protiv Alzheimierove bolesti organiziraju organizira Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest, a ovogodišnja tema je „Razgovarajmo o demenciji – prekinimo stigmu“.

Kako je najavljeno, od 20. do 30. rujna održat će se niz aktivnosti s ciljem edukacije građana, a 6. listopada u 10 sati s Europskog trga kreće Utrka za pamćenje, humanitarna utrka za oboljele od Alzheimerove bolesti koju organizira Atletski klub Sljeme.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni