“Liječnici pregledavaju ljude u haustoru i u prostorijama mjesnog odbora”

“Liječnici pregledavaju ljude u haustoru i u prostorijama mjesnog odbora”

Tomašević je ukazao je i na nedostatak 15 timova liječnika obiteljske medicine u Stenjevcu te na činjenicu da u Vrbanima na 15.000 stanovnika radi samo jedan liječnik obiteljske medicine

Kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ! i Možemo!) danas je ispred ambulante Doma zdravlja Centar na Dolcu upozorio na probleme vezane uz zdravstvenu zaštitu u Zagrebu.

Naglasio je kako je ambulanta Doma zdravlja centar na Dolcu očiti primjer nedostupnosti primarne zdravstvene zaštite starijim građanima i osobama s invaliditetom, jer se ordinacija opće medicine nalazi na drugom katu, a zgrada nema dizalo.

“Kad dođu osobe u invalidskim kolicima nose se po stepenicama na drugi kat ili liječnici obavljaju preglede u haustoru”, rekao je Tomašević. Ukazao je i na nedostatak 15 timova liječnika obiteljske medicine u Stenjevcu te stomatologa. Istaknuo je da primjerice u Vrbanima, gdje živi 15 tisuća stanovnika je samo jedan liječnik obiteljske medicine koji obavlja preglede u zgradi mjesnog odbora.

Spomenuo je da su i bolnice smještene u sjevernom dijelu grada, dok u Novom Zagrebu nema niti jedne bolnice.

“Zdravstvena zaštita je nejednako raspodijeljena i mnogi ljudi nemaju adekvatan pristup toj zaštiti”, Istaknuo je Tomašević. Dodao je da se brojni problemi vezan uz zdravstvenu zaštitu moraju početi rješavati u partnerstvu s HZJZ-om i državom.

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin je upozorila na nedostupnu i neadekvatnu skrb za mentalno zdravlje: “U zagrebačkim domovima zdravlja se na pregled psihijatra čeka duže od sto dana, što je nedopustivo dugo”.

Jačanje psihosocijalne podrške

Najavila je da će nakon pobjede na lokalnim izborima raditi na jačanju psihosocijalne podrške kroz mrežu primarne zdravstvene zaštite povećanjem kapaciteta unutar domova zdravlja, a stvorit će se i posebni programi za ugrožene skupine i one koje imaju neke specifične potrebe poput osoba s invaliditetom i LGBT populacije te post COVID mentalne poremećaje.

Odgovarajući na pitanje novinarke ZG-magazina o budućnosti projekta Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrenjak Tomašević je rekao da je to bitan projekt ne samo za Zagreb, nego i za Hrvatsku.

„Ključno je da se riješe nastali sporovi. Ne provede li se taj projekt, u budućnosti nećemo dobiti znatna sredstva iz EU fondova za zdravstvo”, upozorava Tomašević.

Novinare je zanimalo hoće li protukandidat Miroslav Škoro svojom ideološkom retorikom mobilizirati birače.

“Volio bih više da se birače motivira, a ne mobilizira. Ova huškačka retorika nije primjerena za kampanju i za lokalne izbore u 21. stoljeću . Mi ćemo i dalje voditi pozitivnu kampanju, a očito je da će drugi tabor nastaviti koristiti huškačku retoriku, pokazivati iz debate u debatu da ne znaju gradske probleme, da ih ne znaju riješiti i da ih očito to previše ne zanima”, odgovorio je Tomašević.

Što se tiče gradskih pročelnika, smatra kako bi bilo korektno da stave svoj mandat na raspolaganje.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni