Liječnici podržali inicijativu za spas Imunološkog zavoda

Liječnici podržali inicijativu za spas Imunološkog zavoda

Društvo Visia Croatica očekuje da će Državni zavod za upravljanje državnom imovinom preporučiti Vladi prihvaćanje ponude

Inicijativu društva Visia Croatica za spas Imunološkog zavoda dosad je svojim uplatama podržalo više od 10 tisuća ljudi, a danas su se tome pridružili i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Hrvatski liječnički sindikat (HLS) i Hrvatska liječnička komora (HLK) koji preporučuju svojim članovima da kupnjom barem jednog uloga od 100 kuna podrže inicijativu.

Društvo je podnijelo ponudu za kupnju većinskog paketa od 54,38 posto, odnosno 157.997 dionica Imunološkog zavoda, a nešto više od osam milijuna kuna nalazi se u njihovoj obvezujućoj ponudi. Kontrolni paket dionica od 25 posto plus jednu dionicu ostao bi u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Očekuju da će Državni zavod za upravljanje državnom imovinom preporučiti Vladi prihvaćanje ponude koja zatim treba odlučiti o njezinom usvajanju.

Ako dobiju pozitivan odgovor, ugovor moraju potpisati u roku 60 dana, a u roku sljedećih 30 dana isplatiti osam milijuna kuna. Tada će Visia Croatica, putem javnog natječaja, izabrati novu upravu koja će krenuti u restrukturiranje Imunološkog zavoda.

Podsjetimo kako novi investitor mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske, kao i proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti. (zg-m)