Liječenje multiple skleroze počinje tek godinu dana nakon postavljene dijagnoze!

Liječenje multiple skleroze počinje tek godinu dana nakon postavljene dijagnoze!

Za oboljele je ključno da odmah početi uzimati lijekove da uspore napredak bolesti, koja uzrokuje onesposobljenost te u konačnici djelomičnu ili potpunu invalidnost

Svjetski dan multiple skleroze obilježen je današnjom izložbom fotografija i projekcijom filmova članova Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, to jest 20 županijskih udruga članica, pod nazivom »Ja sam više od MS-a«. U noći uoči Svjetskog dna MS-a, 25. na 26. svibnja 2016., fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice bila je obojena u narančastoj boji, simboličnoj boji multiple skleroze.

Svrha je ovogodišnjeg obilježavanja senzibilirati javnost o problemima s kojima se svakodnevno susreće više od 5000 osoba s multiplom sklerozom u Republici Hrvatskoj. Savez društava multiple skleroze Hrvatske upozorio je na neodgovarajuću i prekasnu primjenu lijekova koji usporavaju tijek te progresivne autoimune bolesti.

Za razliku od razvijenih zemalja gdje liječenje počinje odmah nakon dijagnoze, u Hrvatskoj državni osiguravatelj HZZO kao uvjet za odobravanje lijekova prve linije propisuje godinu dana od postavljanja dijagnoze i dva pogoršanja bolesti, istaknuli su u Savezu društava multiple skleroze Hrvatske.

»To znači dvije godine čekanja za oboljele u stadiju bolesti u kojem je ključno odmah početi uzimati lijekove da uspore napredak bolesti, koja uzrokuje onesposobljenost te u konačnici djelomičnu ili potpunu invalidnost. Osobito zabrinjava to što liječenje ne može početi u osoba starijih od 55 godina, a istodobno se najavljuje da će se u mirovinu moći otići sa 67 godina«, rekla je izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Dijana Roginić.

Posebno je važno pravodobno liječenje bolesti, istaknuo je stručnjak za multiplu sklerozu doc. dr. Mario Habek iz KBC-a Zagreb, koji je govorio o izazovima liječenja multiple skleroze u Hrvatskoj. »Multipla skleroza je najčešća bolest nakon traume, koja uzrokuje invalidnost u mladih odraslih osoba. Liječenje je učinkovitije ako se počne prije, prema mogućnosti odmah nakon postavljanja dijagnoze. Pravodobnim početkom liječenja moguće je promijeniti ishod bolesti te znatno poboljšati kvalitetu života oboljelih«, istaknuo je doc. dr. Habek.

Na obilježavanju Svjetskog dana MS-a bilo je više od stotinu oboljelih od multiple skleroze iz cijele Hrvatske koji su simbolično pustili balone s porukom »Omogućite nam pravovremeno liječenje«.

Svjetski dan multiple skleroze obilježen je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva socijalne politike i mladih Grada Zagreba.

O multiploj sklerozi

Multipla skleroza (MS) jedna je od najčešćih neuroloških bolesti koja uzrokuje postupnu i potpunu invalidnost, posebice mladih odraslih ljudi. U svijetu oko 2,3 milijuna ljudi boluje od te bolesti, a Hrvatskoj se procjenjuje da više od 4000 osoba ima multiplu sklerozu. U većine osoba bolest se otkrije između 25. i 31. godine života i dva je puta češća u žena nego u muškaraca. Simptomi multiple skleroze raznoliki su i nepredvidljivi te je nazivaju »bolest s tisuću lica«. Ne postoje dvije osobe koje imaju posve jednake simptome, a kod svake pojedine osobe simptomi se mogu s vremenom promijeniti ili se izmjenjivati. Jedna osoba može imati samo jedan ili dva simptoma, a neka ih druga može imati mnogo više. Umor je jedan od najčešćih simptoma MS-a, koji se javlja u približno 80 % oboljelih osoba, a simptomi mogu uključivati i zamagljen vid, slabost u nogama i rukama, trnjenje i smetnje ravnoteže. U nekih se bolesnika bolest očituje razdobljima relapsa i remisije (razdoblja napadaja i razdoblja bez znakova bolesti). Neki oboljeli se mogu osjećati dobro godinama, dok drugi mogu imati težak oblik bolesti koji brzo napreduje i uzrokuje invalidnost. U liječenju je postignut velik napredak jer postoje lijekovi koji usporavaju ili zaustavljaju aktivnost i razvoj bolesti ili čak donekle mogu umanjiti stupanj onesposobljenosti.

O Svjetskom danu multiple skleroze

Od 27. svibnja 2009. godine, na inicijativu MSIF-a (Multiple Sclerosis International Federation), u svijetu se obilježava Svjetski dan multiple skleroze kao globalnog problema kako bi se pravodobnim početkom liječenja odmah nakon što je bolest dijagnosticirana pomoglo u rješavanju problema oboljelih. Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za sve pacijente. Svrha je održavanja Svjetskog dana multiple skleroze povezivanje ljudi, skupina i institucija u pokret na međunarodnoj razini te sudjelovanje u događajima i aktivnostima radi podizanja svijesti o multiploj sklerozi kao globalnom problemu. (zg-magazin)