Licemjerje Hollywooda

Licemjerje Hollywooda

Hollywood danas ima novi kodeks, po kom je mnogo toga zabranjeno. A na vrhu ilegalnih stvari u hollywoodskim filmovima je cigareta u ustima heroja. Ona je rezervirana za rasiste, naciste, negativce svake fele. Čak ni James Bond danas više ne puši. Kraljičina tajna služba to ne dozvoljava

Naslovna fotografija: Humphrey Bogart i Lauren Bacall

(Bi li on bio Humphrey Bogart da nije bilo one vječne cigarete negdje u rubu usana, i promuklog glasa?)

Privlačno dizajnirane kutije, od kojih su neke, poput Lucky Strikea, koju je dizajnirao legendarni Raymond Loewy, prava mala remek djela grafičkog dizajna, ustupile su mjesto najogavnijim prizorima raka pluća i raspadnutih zuba. Cigarete danas više ne reklamira nitko: ne zato jer je kauboj mrtav, nego zato jer reklamiranje cigareta zabranjeno. A i za kauboje nitko ne mari: u modi su Indijanci. Koji su, doduše, isto tako bili pušači, davno prije Europljana, a pušili su i mnogo jače stvari od duhana, ali to se danas nekako nerado spominje jer bi narušilo brižno stvaran image plemenitih divljaka koji žive zdravo i u skladu s prirodom.

U dimu duhana je Albert Einstein smišljao svoju teoriju relativiteta, Albert Camus pisao Stranca i George Orwell 1984., zastrašujuću viziju totalitarnog društva budućnosti. U dimu cigare je i mudri Sigmund Freud pronicao u najskrivenije kutke ljudskih duša.

Cigarete su dobivale ratove, bile jedina utjeha vojnicima u rovovima Some i paklu Guadalcanala. Cigareta se nije odbijala prijatelju. Dijelile su se, kratile vrijeme robijašima, bile obvezni pratitelj zabava, poticale druženja.

Reklama za "Lucky Strike" cigarete

Reklama za “Lucky Strike” cigarete

Humphrey Bogart je ipak umro od raka, ali bi li on bio Humphrey Bogart da nije bilo one vječne cigarete negdje u rubu usana i promuklog glasa? Možete li njegov lik tvrdo kuhanog cinika koji negdje skriva plemenitu crtu i ne haje za vlastiti život zamisliti bez nje? Ništa nije nagovještalo njegovu unutarnju ranjivost poput te cigarete, niti bi ikad moglo! Na što bi Rick Blaine iz Casablance ličio da je brinuo za zdravlje, tko bi mu vjerovao? Bi li Bogart u četrdeset i nekoj, bez svoje cigarete i promuklog glasa, zaveo 19-godišnju ljepoticu Lauren Bacall, koja je s njim ostala do smrti?

Hollywood danas ima novi kodeks, po kom je mnogo toga zabranjeno. A na vrhu ilegalnih stvari u hollywoodskim filmovima je cigareta u ustima heroja. Ona je rezervirana za rasiste, naciste, negativce svake fele. Čak ni James Bond, koji se prvi put pojavio na platnu pripaljujući cigaretu i mrmljajući “My name is Bond. James Bond”, danas više ne puši. Kraljičina tajna služba to ne dozvoljava.

Braniti pušače je krajnje nezahvalna zadaća u današnjem “politički korektnom” (čistunskom) okruženju i nitko ne dvoji da je to nezdrava navika. Ali današnji porezi na cigarete i zabrane očito debelo prelaze razuman odgovor na javno-zdravstveni problem koji pušenje predstavlja, što znači da imaju skrivene motive i ciljeve.

Cigareta, taj pratitelj zapadne civilizacije u njezinim najslavnijim danima, polako odlazi u povijest. Na pomolu je vrli novi svijet. XXI. stoljeće je navijestio još davno River Phoenix, zakleti nepušač i vegatarijanac, pobornik brige za okoliš i aktivist za prava životinja. Borio se za spas kišnih šuma u Kostarici. Jednom se rasplakao u restoranu kad je na stolu vidio mrtve rakove, i izašao. Financijski je pomagao organizacije za borbu protiv onečišćenja zraka, lobirao za zabranu pušenja na javnim mjestima, davao novac humanitarnim organizacijama po Aziji i Africi, bio je glasnogovornik PETA-e. Njegova opsjednutost zdravim životom i čistim okolišem nije mu mnogo pomogla: umro je u dobi od svega 23 godine. Nađen je mrtav u Viper roomu, noćnom klubu u LA-ju, nakon tulumarenja.

U njegovom tijelu su našli koktel desetak raznih droga. Ali, pušenje u klubovima je tada već bilo zabranjeno u Kaliforniji.

Koje li ironije!

Ivan Remeta – Johnny

Komentari su zatvoreni