“Lex šerif” na Gradskoj skupštini

“Lex šerif” na Gradskoj skupštini

»Uloga Skupštine ne može biti da automatski usvaja bilo kakav proračun koji je predložio gradonačelnik, a posebno ne da usvaja proračun koji većina zastupnika smatra lošim za građane«, smatra oporba

Na dnevnom redu slijedeće sjednici Gradske skupštine koja će biti održana 26. listopada naći će se i točka koja se odnos i na tzv. tzv. »lex šerif«, a po kojem se u slučaju neusvajanja gradskog proračuna raspisuju novi izbori za gradske zastupnike, ali ne i za gradonačelnika. Bude li prijedlog oporbe usvojen, prema Vladi RH ići će zahtjev da se potpuno odustane od izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

Točka su na dnevni red stavili oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Njihovi predstavnici smatraju da se i ta institucija, kao najveće predstavničko tijelo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj treba očitovati o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Ističu kako se njime znatno smanjuje uloga predstavničkih tijela u korist načelnika, gradonačelnika i župana.

»Smatramo da je Nacrt prijedloga Zakona koji je Ministarstvo uprave uputilo na javno savjetovanje 18. rujna protivan interesima građana Zagreba jer značajno ograničava mogućnost zastupanja njihovih potreba i interesa putem izabranih zastupnika u Gradskoj skupštini i stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure«, navodi se u priopćenju koje potpisuju predsjednici Klubova gradskih zastupnika: Tomislav Tomašević (Lijevi blok), Sandra Švaljek (Nezavisna lista S. Švaljek i HSLS ), Anka Mrak Taritaš (Građansko-liberalni savez i HSU) i Zvane Brumnić (SDP, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez).

U prijedlogu zaključka o kojem će se raspravljati na Skupštini traži se ukidanje odredbe o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika ako u zakonom određenom roku predstavničko tijelo ne usvoji proračun. Smatraju da na taj način izvršna tijela – općinski načelnici, gradonačelnici i župani – postaju praktički nesmjenjivi, a predstavnička tijela gube ključnu polugu kontrole izvršne vlasti koju im daje mogućnost odbijanja proračuna. Ističu da su članovi lokalnih predstavničkih

tijela izabrani izravno, isto kao i čelnici jedinica lokalne i regionalne samouprave.

»Jačanjem položaja izvršnih tijela na štetu predstavničkih ozbiljno se ugrožava demokracija na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj«, poručuje se u prijedlogu i dodaje kako uloga Skupštine ne može biti da automatski usvaja bilo kakav proračun koji je predložio gradonačelnik, a posebno ne da usvaja proračun koji većina zastupnika smatra lošim za građane. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni