Lévy-Leblond: Predavanje „kritičara znanosti“

Lévy-Leblond: Predavanje „kritičara znanosti“

U okviru projekta Strukture nevidljivog, francuski znanstvenik Jean-Marc Lévy-Leblond u kino-dvorani  Tehničkog muzeja održat će predavanje Umjetnost i znanost danas. Predavanje koje je organizirano u suradnji i uz potporu Francuskog instituta održat će se 17. travnja, s početkom u 17 sati, na engleskom jeziku.

Tema predavanja:

Danas je moderno povezati umjetnost i znanosti. Većina rasprava na tom području bavi se usporedbama čiji je cilj istaknuti sličnosti između umjetničke kreacije i znanstvenog istraživanja.  Jean-Marc Lévy-Leblond  u svom će predavanju obrazložiti zašto je takvo gledanje površno. Uzmemo li u obzir aktualne prakse (društvene i pojedinačne) na tim dvama područjima, a ne njihove apstraktne značajke, pokazat će se da su razlike između umjetnosti i znanosti veće i zanimljivije od njihovih sličnosti. Samo priznavanjem njihovih različitosti moguće je među njima pokušati izgraditi plodne veze bogate značenjima. To će stajalište biti ilustrirano s nekoliko „kratkih susreta“ između fizičara (predavača) i nekolicine suvremenih umjetnika.

Jean-Marc Lévy-Leblond rođen je u Montpellieru (Francuska), 18 travnja 1940. Doktorat iz fizike stekao je 1965. na Université d’Orsay. Bio je profesor i direktor Laboratorija teorijske fizike Sveučilišta u Nici, a obnašao je i druge istaknute funkcije. Objavio je mnogobrojne radove na polju teorijske fizike, osobito kvantne teorije i teorije relativnosti, paralelno istražuje na polju epistemologije i filozofije znanosti, primarno se baveći problematikom kvantne teorije i teorije relativnosti. Proučava društvene, političke i kulturne aspekte moderne znanosti. Aktivan na polju popularizacije i komunikacije znanosti. Sebe smatra jednim od prvih predstavnika nove profesije, a to je “kritičar znanosti”. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni