Leteći cirkus Montyja Pythona

Leteći cirkus Montyja Pythona

Na današnji dan, 5. listopada 1969. godine, BBC je emitirao prvu epizodu poznatog komično-satiričnog šoua „Leteći cirkus Montyja Pythona”.

Ovaj je šou vrlo brzo stekao naklonost publike i postao omiljen mnogim Britancima. Bio je prepoznat po svom surealizmu, komičnim skečevima bez teksta i vrlo zanimljivim i neobičnim animacijama. Odlikovala ga je politička “nabijenost” i ismijavanje svih slojeva i načina života britanskog društva.

Emisija “Leteći cirkus Montyja Pythona” zauvijek je promijenila televizijski humor, a kreativno-glumački tim koji je glumio u velikom “cirkuskom” serijalu kao u i filmovima činili su: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam (“američko zabadalo”), Eric Idle, Terry Jones (Velšanin) i Michael Palin.

Pogledati i poznavati sve što su Pythonovci snimili postalo je s vremenom stvar opće kulture, ne samo u Velikoj Britaniji nego i u ostalim zemljama. Ova poznata šestorka okupila se krajem 1960-ih kako bi svijetu predstavila novu televizijsku emisiju o beskrupuloznom, lažljivom i uopće ogavnom kazališnom agentu po imenu Monty Python.

Čitava istina o Montyju Pythonu, ispričana riječima Pythonovaca, objavljena je u knjizi “Monty Python: Autobiografija”. Knjiga obiluje ulomcima iz njihovih osobnih dnevnika i zapisa. Djetinjstvo, upisi na sveučilište, međusobna prva upoznavanja, rad na raznim zabavnim emisijama BBC-ja, nastanak Montyja Pythona i planetarni uspjeh (koji je u prvom naletu zaobišao Ameriku). Tu su i sad već antologijski skečeve “Španjolska inkvizicija” i “Ministarstvo smiješnog hoda”… Ili kakvo je mišljenje imao John Cleese o Gilliamovim crtićima na samom početku Montyja Pythona. Otkuda ideja za filmove “Sveti Gral”, “Smisao života” i “Brianov život”? I tako dalje, i tako dalje.

Pythonovci su čak pokrenuli promjene u američkom zakonodavstvu kada su 1975. godine tužili američku televizijsku mrežu ABC koja je željela spriječiti emitiranje posebnog izdanja “Letećeg cirkusa”. Pythonovci su tvdili i uspjeli na sudu dokazati da su uredničkim intervencijama “izrezani svi neugodni dijelovi” što je njihovom materijalu oduzelo dimenziju smiješnog. Sud je pogledao obje verzije – originalnu, koja je iskreno nasmijala sve prisutne, i posebno “izrezano” izdanje, koje nije pobudilo nikakvu posebnu reakciju. Duhoviti britanski tim je dobio parnicu. Ovaj sudski spor je bio presedan u Americi, a rezultirao je uvođenjem dodatnih zakona koji štite kreativne autore-vlasnike materijala.

Legendarni britanski komičari i dan danas izazivaju oduševljenje, posebice kod obožavatelja, te im se mora odati priznanje da su stanoviti fenomen koji je ostavio snažan trag u modernoj popularnoj kulturi.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni