“Leteći cirkus” Formule 1: Ferrari kišobranom doskočio zabrani FIA-e

“Leteći cirkus” Formule 1: Ferrari kišobranom doskočio zabrani FIA-e

(Foto: Yahoo Sports)

FIA je naložila Ferrarijevom F1 timu da mora prestati koristiti svoju torbicu za »hlađenje kamere« na bolidu, nakon što se pokrenula cijela lavina nagađanja oko toga što se krije iza ove Ferrarijeve taktike.

Naime, Ferraijev tim je na nekoliko prethodnih utrka za Veliku nagradu preko kamere na bolidu postavio torbicu s vrećicom suhog leda dok je automobil bio u boksu i na startnoj poziciji.

U Ferrariju su čin opravdali tvrdnjom kako to rade da bi elektronika kamere ostala hladna, dok su u ostalim timovima bili uvjereni kako je pravi razlog tome prekrivanje TV leće kako suparnici ne bi mogli vidjeti upravljač i neke druge postavke automobila.

Direktor utrka Formule 1 Charlie Whiting odlučio je istražiti stvar te je naposljetku Ferrari prošlog vikenda, prije utrke za VN Italije obaviješten kako mora prekinuti s ovakvom praksom.

No ta odluka nije zaustavila Ferrari da nastavi zatvarati domet kamere te im je u Monzi umjesto torbice s ledom ovaj puta poslužio – kišobran.

Dovitljivost Ferrarijeve ekipe na djelu: kišobran u Monzi

Glasnogovornik FIA-e rekao je kako je Ferrari upitan zbog čega koristi (sporne) ledene pakete te dodao kako se to radilo ne bi li ECU jedinica (Engine Control Unit) dobivala točna očitanja temperature rashladne tekućine motora.

No u Formuli 1 nisu bili sretni s onim što su radili u Ferrariju te je glasnogovornik FIA-e najavio da će se najavio da će se nastaviti pratiti što se događa po tom pitanju

Iz FIA-e su ipak naglasili da teorije po kojima Ferrari pokušava sakriti postavke koje bi mogle biti izvan propisa nemaju nikakvu utemeljenost.

»To (torbica za fotoaparate) je spriječilo da televizije može snimiti nadzornu ploču što je neizbježno dovelo do nekoliko teorija zavjere, ali stvarnost je da FIA zna sve što treba znati o softveru nadzorne ploče i tu je sve legalno«. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni