Leteća daska po cijeni automobila

Leteća daska po cijeni automobila

Za dovoljno snažan potisak brinu se električni ventilatori ukupne s 272 KS ukupne snage i potiskom od 1913 N

Već desetljećima maštu nam raspiruju različiti koncepti letećih dasaka kakve možemo viđati ili u filmovima fantastike ili se pak radi o vrlo ograničenim serijama neuobičajenih letjelica. No zrakoplovna tvrtka Arca počela je zaprimati ponude za proizvod koji se dosada najviše približio letećem skateboardu kakvim je u drugom nastavku Povrtaka u budućnost upravljao Michael J. Fox.

Leteća daska nazvana Arcaboard još se testira u Novom Meksiku, a pogone je 36 ventilatora velike snage.

Arcaboard može lebdjeti i krstariti na 30-ak centimetara visine nad bilo kojom površinom – bilo da je ispod nje beton, pijesak pa čak i voda.

Za dovoljno snažan potisak brinu se električni ventilatori ukupne s 272 KS ukupne snage i potiskom od 1913 N. To ipak predstavlja znatno opterećenje za baterije koje omogućavaju najviše šest minuta leta smanjene snage ili svega tri minute za teže vozače/letače.

arcaboard-8

Dakle, još se ne radi o posve upotrebljivom vozilu za svakodnevnu uporabu, pogotovo uzmemo li u obzir da je najveća brzina je ograničena na 20 km/h.

Arcaboardom se navodno može upravljati nagibom tijela ili putem Android aplikacije koja aktivira sustave stabilizacije i navigacijske releje pokretima ruke.

Ovaj pozamašni, nezgrapni skateboard napravljen je od kompozitnih materijala dimenzija 145 x 76 x 15 cm. Korisnik ga, ne samo zbog dimenzija, neće moći nositi u ruksaku kao što je svoj skejt nosio Marty McFly, budući da Arcaboard teži 82 kg.

Iako ima domet od oko 2 km, ovaj lebdeći skateboard trenutno je skuplji od nekih automobila; njegova maloprodajna cijena je 19.900 dolara. Letjelica se puni na standardnu električnu utičnicu, a za potpunu napunjenost treba čekati šest sati. No kupac koji odluči potrošiti još 4500 dolara na kupnju Arcadock postolja za brzo punjenje moći će navodno ponovno poletjeti za svega 35 minuta.

U Arci već zaprimaju prve narudžbe, a prve su isporuke predviđene za travanj 2016.

Kako se ova daska ponaša u akciji, može se pogledati u video isješku.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni