Let ptica, novi ciklus Bojana Doleneca

Let ptica, novi ciklus Bojana Doleneca

Akademski slikar Bojan Dolenec suvremeni je hrvatski likovni umjetnik koji kontinuirano stvara i izlaže na zajedničkim i samostalnim izložbama. Njegov je opus raznovrstan,zanimaju ga mnogi motivi i njihove mogućnosti.

Nedavno je zgotovio novi ciklus akvarela, naziva Let ptica. Akvareli su izvedeni na formatu A4, s poznatim, za njega ključnom tematikom, more, pučina, obala, visovi iznad mora, većinom prozirno, mirno nebo.

Ovoga puta doletjela su jata ptica, crnih, uznemirenih točkica, mrlja, vratolomno jurećih znakova. Dosegnula su more, ne odmičući se od obale, leteći u vrtoglavom krugu, ne dosežući nebo, ne dodirujući tlo ili valove…

Jata ptica najavljuju oluju

Ova jata ptica najavljuju oluju, nezaustavljivu i po život opasnu, grozomornu pojavu ili se ptice pak kreću ispred oblaka uzdignute prašine, koja se ne vidi od visova pored mora, dok se u oblacima prizemljene prašine čuju povici, glasovi, bubnjevi, vika, galama.

Dolenec je stvorio u ranijim serijama akvarela radova edenski vrt. Mjesto kome svi težimo, ako ništa drugo, barem u mislima doživljavamo taj prostor kao svojevrsno spasenje, azil koji će nas zaštititi u često neljudskim vremenima.

Novi ciklus Let ptica Bojana Doleneca otvara novu priču i uvlači nas u nju, dok more prska nezainteresirano stjenovitu, pješčanu obalu a visove ustremljuju svoj pogled prema nebu, jedino ptice grakću.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni