Leksikon radija i televizije

Leksikon radija i televizije

Leksikon je vrlo važno djelo hrvatske kulture na koje treba trajno upozoravati. Svi koji su u proteklim devedesetak godina stvarali radio, a kasnije i televizijske emisije zaslužuju tu počast

U povodu 90.-te obljetnice Hrvatskog radija i 60. obljetnice Hrvatske televizije, Hrvatska radiotelevizija i Naklada Ljevak izdali su u svibnju 2016., 2. izdanje kapitalnog djela hrvatske kulture, Leksikon radija i televizije. Glavni urednik je istaknuti medijski djelatnik Mirko Galić.

Taj događaj je nedovoljno reklamiran i teško se dolazi do tiskanog primjerka (naklada svega 700 primjeraka). Srećom, Leksikon radija i televizije dostupan je i u digitalnome izdanju na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije obljetnica.hrt.hr.

To djelo digitalnog opsega od 25 Mb trebalo bi učiniti dostupnim svim školama u okviru nastavne iz medijske kulture. Možda i na CD-u.

Istodobno digitalno izdanje može se trajno osuvremenjivati. Iz posebnih razloga pozornost je privukla natuknica za emisiju Po vašem izboru.

»Radi se o glazbenoj kontakt-emisiji koja se emitira se na I. programu HR-a od 1959. To je sada najstarija i najdugovječnija glazbena emisija HR-a. Format emisije osmišljen je prema zamisli tadašnjega urednika Govorno-glazbene redakcije RZ-a Branka Polića (op. a jednog od najuspješnijih glazbenih urednika) kako bi se najširemu slušateljstvu omogućilo slušanje diskografskih noviteta domaće i strane produkcije. U tom je kontekstu 1960-ih bila i svojevrstan prozor u svijet te mjesto na kojem su se promovirali sve brojniji domaći glazbenici«. Treba pridodati. U tim godinama, kada su se noviteti na području glazbe otežano nabavljali, u uređivanju su profesionalcima pomagali ljubitelji dobre glazbe. Tada s klasičnim šelak pločama s frekvencijom vrtnje (broj okretaja) 78 min-1 te u to vrijeme velikom novošću, vinilnim pločama frekvencijom vrtnje 45 i 33 min-1.

Leksikon je vrlo važno djelo hrvatske kulture na koje treba trajno upozoravati. Svi koji su u proteklim devedesetak godina stvarali radio, a kasnije i televizijske emisije zaslužuju tu počast. Ali leksikom sadrži i tehničke pojedinosti vezane uz rad te ustanove.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni