Lego odbio isporučiti kockice kontroverznom umjetniku

Lego odbio isporučiti kockice kontroverznom umjetniku

Lego je putem objava u raznim medijima ukazao kako u svojoj dugogodišnjoj tradiciji nikada nisu izravno prodavali svoje proizvode ljudima koji su ih koristili u političke svrhe

Kineski umjetnik Ai Weiwei naručio je veću količinu Lego kockica kojima je planirao napraviti umjetnička djela za izložbu koja se u prosincu trebala održati u Melbourneu, no danski mu je proizvođač uskratio isporuku, prenosi Plastics Today. Iz tvrtke je navodno dobio odgovor kako oni svoje kockice ne prodaju izravno nikome tko njima pokušava napraviti nekakvu političku izjavu.

No zato su oni koji podržavaju umjetnika – disidenta počeli putem društvenih mreža organizirati prikupljanje Lego kockica kako bi ih Ai mogao upotrijebiti za svoju instalaciju.

Ai-Weiwei-AlcatrazWeiwei je ranije već koristio Lego kockice za instalaciju u bivšem zatvoru Alcatraz, gdje je pripremio modne portrete disidenata, uključujući Nelsona Mandelu i Edwarda Snowdena. Nešto slično namjeravao je izvesti i u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melbourneu, prije nego što su mu Danci odbili isporuku.

Lego je putem objava u raznim medijima ukazao kako u svojoj dugogodišnjoj tradiciji nikada nisu izravno prodavali svoje proizvode ljudima koji su ih koristili u političke svrhe. »Mi se na globalnoj razini suzdržavamo od aktivnog sudjelovanja ili odobravanja uporabe Lego kockica u projektima ili kontekstima političke agende«, izjavio je glasnogovornik Lega Roar Rude Trangbaek za CNN i dodao kako isporuka velike količine kockica nije moguća kroz standardne prodajne kanale, odnosno bez naručivanja iz tvornice.

Podsjetimo da je Ai Weiwei zbog svojeg djelovanja već na sebe navukao bijes kineske vlade koja ga je uhitila 2011. godine te i dalje nad njim provodi pritisak. Weiwei pak optužuje Lego za cenzuru i diskriminaciju. (BoJa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni