“Legendfest” 30. i 31. svibnja ponovno u Lukavcu

“Legendfest” 30. i 31. svibnja ponovno u Lukavcu

Posjetitelji će se tako između ostalog moći konzultirati s coprnicom u Vještičjem brlogu, upoznati Lukavečku gataru, položiti ispit za coprnicu, u Metlaonici napraviti vlastitu vještičju metlu, ali i priključiti se poznatom umjetniku Nikoli Falleru u izradi slamnate Skulpture velike Coprnice

Coprnice, čarobnjaci, moguti i mitska bića glavna su tema drugog izdanja Legendfesta, obiteljskog festivala narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije koji će se u organizaciji Udruge Val kulture i Muzeja Turopolja i uz podršku Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Velike Gorice i Turističke zajednice Zagrebačke županije održati 30. i 31. svibnja u Starom gradu Lukavcu pokraj Velike Gorice.

Jedinstveni festival nadahnut narodnim predajama ove godine ponovno posjetiteljima svih uzrasta nudi raznolika besplatna događanja, od izložbi, kazališnih predstava i glazbenog programa do radionica, čitanja priča i predavanja.

Posjetitelji će se tako između ostalog moći konzultirati s coprnicom u Vještičjem brlogu, upoznati Lukavečku gataru, položiti ispit za coprnicu, u Metlaonici napraviti vlastitu vještičju metlu, ali i priključiti se poznatom umjetniku Nikoli Falleru u izradi slamnate Skulpture velike Coprnice. Na nekoliko lokacija moći će se pogledati i prigodne izložbe, poput Mjesečevih sjena Zdenka Bašića, Vještica iz Mjesečevih sjena Ive Lulić, izložbe lutaka Tihane Ostreš ili pak izložbe najmlađih sudionika, učenika velikogoričke osmoljetke Eugen Kvaternik pod nazivom Čarobne cipelice.

Iz glazbenog programa valja izdvojiti koncert pod nazivom Mjesto za mene Anite Valo, Meri Jaman, Jelene Radan i Ivana Kristijana Majića, Janine Coprije Vokalno – instrumentalnog sastava Jane te Glazbu 15. i 16. stoljeća Ansambla Triola. Tu su i kazališne predstave Bilogorska čarolija: Prinčeva staza, Preko grama, preko trna, predavanja i pričanje priča o coprnicama, mitskim čarobnicama i legendama Ive Sille, Tihane Ostreš, Andreje Krenek i drugih, razne kreativne radionice poput izrade coprnica i moguta, likovne radionice Hypoart, radionice izrade maski i niz drugih sadržaja. Festival ove godine završava vatrenim spektaklom Laku noć coprnice Udruge Slama i Ri teatra.

Novost ovogodišnjeg festivala je projekt Legendart – izložba radova učenika osnovnih škola Zagrebačke županije koje su napravili tijekom nekoliko prethodnih mjeseci inspirirani festivalom. Cilj projekta bio je probuditi dječju maštu i potaknuti ih na kreativno stvaralaštvo uz istovremeno učenje o vrijednosti njegovanja nematerijalne baštine, tradicije i kulture. Najbolji radovi ove će godine na Legendfestu biti i nagrađeni prigodnim darovima.

Nakon Lukavca, coprnice, moguti, i sva ostala bića iz mitova i legendi iz Zagrebačke županije sele u mjesto gdje je sve i krenulo, istarski Pićan, u kojem će se krajem srpnja i početkom kolovoza održati jubilarni deseti Legendfest – festival narodnih priča, legendi i mitova Istre. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni