Legendarna trkaća staza Nürburgring

Legendarna trkaća staza Nürburgring

Na današnji dan, 27. rujna 1925. godine, započela je izgradnja trkaće staze Nürburgring.

Kad govorimo o trkaćim stazama koje služe za utrkivanje sportskih automobila, potrebno je imati na umu da ih nije lako izgraditi jer trebaju zadovoljiti više stvari. Svaka kvalitetna staza treba imati skladnu kombinaciju ravnina i zavoja gdje se može lako pretjecati, zatim dijelove na kojima vozači mogu pokazati svoje umijeće. Bitno je i okruženje same staze jer se i na njemu odvijaju sportska druženja i pripreme za utrke, sve ono što čini automobilske utrke atraktivnima i privlači velik broj posjetitelja. Jedna od poznatijih trkaćih staza na svijetu je Nürburgring.

Nürburgring je zapravo automobilistički kompleks oko sela Nurburg u njemačkoj pokrajini Rhineland-Palatinate. Nalazi se oko 70 km južno od Cologne te 120 km sjeverozapadno od Frankfurta. Osim Grand Prix staze, tu je i ”North loop” ili nama poznatiji ”Nordschleife”, puno duža staza koja je izgrađena 20-ih godina oko sela i srednjovjekovnog dvorca Nurburga u planinama Eifel.

Možda najpoznatija trkaća staza u svijetu, Nordschleife (u prijevodu sjeverna petlja) je dug 20.8 km uz visinske razlike i do 300 metara. Jackie Stewart, bivši vozač Formule 1, je prozvao ovu stazu ‘Zeleni pakao’ a staza i danas nosi epitet najzahtjevnije trkaće staze u svijetu. Do 1976. godine ovdje su se vozile utrke Formule 1, ali nakon izlijetanja Nikija Laude, definitivno je zaključeno da je Ring preopasan i to je bila posljednja utrka Formule 1 koja se vozila na ovoj stazi. 1984. godine sagrađena je nova staza uz Nordschleife na kojoj se i danas voze utrke Formule 1.

Ako se vratimo na početak, izgradnja je trajala dvije godine tako da je otvorena za javnost 1927. Drugim riječima, tko god želi može se doći provozati ovom stazom.

Zanimljivo je da staza u brdima Eifel ima 154 zavoja, a do 1982. godine bilo ih je 160.

Godine 2014. trkaća staza Nurburgring službeno je prodana za sto milijuna eura. Kupila ju je njemačka tvrtka Capricorn Group koja je u zadnji čas potukla ponudu HIG Europe Grupe.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni