Legalizacija i poticanje poduzetništva temelj su usvojenih izmjena GUP-a Sesveta

Legalizacija i poticanje poduzetništva temelj su usvojenih izmjena GUP-a Sesveta

„Želimo da se napokon provede legalizacija za one kojima je zakon to omogućio, ali i da pomognemo onima koji su godinama zakinuti jer nisu imali dopuštenje za gradnju na svojim parcelama“, kazala je Jelena Pavičić Vukičević

Gradska skupština većinom je glasova prihvatila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Sesveta nakon što su mnogi zastupnici izrazili zadovoljstvo promjenama jer će građani te brzorastuće gradske četvrti napokon moći legalizirati svoje objekte ili ih graditi na parcelama koje su prethodno kupili, ali na kojima su do sada bili zabranjeni radovi. Ipak, nezadovoljni su što se na izmjene čekalo čak pet godina, ali i planovima novogradnje jer ne postoje temelji u komunalnoj infrastrukturi i vodovodu za takve poteze.

„U izmjenama GUP-a Sesveta predviđeno je pola milijuna novih kvadrata za gradnju, no zapitajmo se jesu li nam potrebni novi stanovi kad ih je i u samom Zagrebu mnogo na prodaju. Da bi donosili planove moramo imati jasnu viziju kakve Sesvete želimo u budućnosti“, kazao je potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) dodavši kako se u Sesvetama moraju uvesti komunalna infrastruktura i priključak na vodovod. Naglasio je i kako postoje razlike kada izmjene predlažu „veliki i bogati“ jer su onda one bitne za razvoj, no kada isti prijedlog dolazi od „malih“ onda one ostaju zanemarene, što se, kako kaže Bernardić, ne smije više događati.

HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić naveo je kako su od tridesetak primjedbi Vijeća gradskih četvrti samo dvije potpuno prihvaćene te dvije djelomično, no kako je kazao, načelno svi podržavaju navedene izmjene pa će tako glasati i članovi njegove stranke.

„Ovim izmjenama konačno će se respektirati potrebe građana Sesveta, a pokazali smo kako svi zajedno možemo sjesti za stol i donijeti dobru odluku. Želimo da se napokon provede legalizacija za one kojima je zakon to omogućio, ali i da pomognemo onima koji su godinama zakinuti jer nisu imali dopuštenje za gradnju na svojim parcelama“, kazala je Jelena Pavičić Vukičević iz Liste grupe birača nositelja Milana Bandića.

Na izmjenama se radi tri godine

„Bilo bi dobro da su izbori malo češće kako bi se rješavale stvari koje stoje godinama, poput ovog GUP-a“, napomenuo je Tomislav Stojak (HNS), kojem je odgovorio HSS-ov zastupnik Nenad Matić istaknuvši kako se na izmjenama urbanističkog plana radi tri godine, pa se ne može raditi o predizbornim potezima.

Stojak je i upozorio na mogući novu gradnju u Sesvetama usporedivši ju s „najneisplatljivijom i najgorom stanogradnjom u Sopnici Jelkovec”, a koju je, prema njegovim riječima, omogućio gradonačelnik Bandić.

„Sesvete mora biti mjesto dostojanstvenog življenja gdje će se napokon uvesti kanalizacija i priključak na vodu, no ne smijemo dopustiti da se provode ogromni neisplatljivi projekti i stanovi kao u Sopnici Jelkovec“, naveo je Stojak.

Pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek kazao je kako će se u Sesvetama ovim izmjenama omogućiti transformacija gospodarske zone i povezivanje s drugim lokacijama, posebno naglasivši projekte Badela i tvornice Sljeme, što je podržao i Darinko Kosor (HSLS), predsjednik Gradske skupštine, napominjući kako su Zagrebu potrebne dizalice i gradnja, a ove će izmjene potaknuti poduzetnike na proširenje poslovanja.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni