Ledeni park na Tomislavcu i koncerti s balkona – dio programa Adventa u Zagrebu

Ledeni park na Tomislavcu i koncerti s balkona – dio programa Adventa u Zagrebu

Beinenfeld je najavila puštanje lampiona s platoa Dolca 22. prosinca u 18 sati. Riječ je o performansu kojeg je pokrenuo akademski slikar i grafičar Krešimir Tadija Kapulica s ciljem da se puštanjem lampiona s dobrim željama, potakne građane da vjeruju u svoje snove.

Tradicionalni peti po redu „Advent u Zagrebu“ predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Westin. Advent će ove godine započeti 29. studenog tradicionalnim paljenjem prve svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića u 17 sati. Tako će i ove godine Zagrepčani, ali i turisti imati priliku doživjeti predbožićno vrijeme u Zagrebu na nekoliko gradskih lokacija. Osim na Trgu, programi će se i ove godine odvijati na Zrinjevcu i u Tomićevoj ulici, gdje je na redu popularno „Fuliranje kod uspinjače“.

Svi koji se zateknu na Trgu žrtava fašizma od 14. prosinca do 24. prosinca moći će posjetiti sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta, a tradicionalni Božićni sajam i ove će se godine održati na ulicama oko Trga.

Advent na Europskom trgu

LEDENI PARK„I ove godine ćemo imati žive jaslice kod Katedrale, a program će započeti 21. prosinca. Ono što je novo je ledeni park na Tomislavcu, koji započinje 5. prosinca. Namjenili smo ga najmlađima i baš zato počinje uoči Svetog Nikole. Biti će instaliran na prekrasnom prostoru Tomislavca“, objasnila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martina Beinenfeld. Ona je istaknula kako je ideja bila da se osobodi prostor na Trgu gdje je prošle godine bilo postavljeno klizalište. Osim ledenog parka, novost u ovogodišnjem programu je i “Advent na Europskom trgu”.

Vrijedi posjetiti i Tkalčićevu 33 i to 7., 14. i 28. prosinca u 19 sati kada će u sklopu programa “S božićnih balkona Zagrebu” moći čuti nastupi Ad gloriam brass sastava koji će izvoditi koncerte klasične glazbe.

Kako studenti zamišljaju “Advent u Zagrebu”?

Beinenfeld je najavila puštanje lampiona s platoa Dolca 22. prosinca u 18 sati. Riječ je o performansu kojeg je pokrenuo akademski slikar i grafičar Krešimir Tadija Kapulica s ciljem da se puštanjem lampiona s dobrim željama, potakne građane da vjeruju u svoje snove.

Posljednjih nekoliko godina javnost je podjeljena po pitanju uređenja Grada povodom Božića i Nove godine, a većina se kritika odnosi na šator na Trgu te na preopterećenost Trga različitim sadržajima. Teo Budanko, predsjednik Društva arhitekata Zagreba rekao je kako je prije nekoliko mjeseci provedena radionica u organizaciji Društva arhitekata Zagreba u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a moderator i provoditelj bio je arhitekt Rene Lisac.

Na radionici su sudjelovali studenti s Arhitektonskog fakulteta, studija dizajna, Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta. Neka od rješenja koja su proizašla s ove radionice predstavljena su na današnjoj konferenciji, a TZGZ je već uvažio prijedloge studenata za ovu godinu. Tako su studenti iznijeli brojne prijedloge poput postavljanja mnoštva borova na Trgu kako bi se postigao blagdanski ugođaj, a šator bi dobio potpuno drugačiji okoliš. Osim toga studenti su došli do ideje da se program adventa proširi i u manje poznate prostore, koji bi na taj način bili „oživljeni“.

„Šator će biti dosta manji nego što je bio proteklih godina i biti će postavljen na kraći period. Osim toga puno prijedloga studenata planiramo pripremiti i realizirati za sljedeći advent 2015. godine. Tako bismo za sljedeću godinu riješili pitanje rasvjete prostora od željezničkog kolodvora do Kaptola“, najavio je Budanko. U proračunu TZGZ za ovogodišnji „Advent u Zagrebu“ izdvojiti će se oko tri milijuna kuna, a Beinenfeld je istaknula kako gotovo polovica od tog iznosa odlazi na klizalište na Tomislavcu.

(zg-magazin)

.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni