Lažni telefonski tornjevi presreću pozive diljem SAD-a

Lažni telefonski tornjevi presreću pozive diljem SAD-a

Pretpostavlja se da tornjevi nisu vlasništvo Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) jer ona ionako može prisluškivati sve što želi, bez lažnih tornjeva

Časopis Popular Science objavio je prošlog tjedna kako je na području Sjedinjenih Država otkriveno čak 17 lažnih telefonskih tornjeva. Namjena tih tornjeva nije pružanje telefonske usluge, već prisluškivanje, navodi Popular Science. Ispada kako se putem ovih tornjeva provodi spajanje na obližnje telefonske linije kako bi ih se prisluškivalo, pri čemu se zaobilazi sigurnosna enkripcija telefona, a moguće je i čitanje tekstualnih poruka korisnika.

U istraživanju je osobno sudjelovao Leo Goldsmith, direktor tvrtke ESD America koja se bavi tehnologijama obrambenih sustava kakve koriste vojska i policija. Aktivnost ovih tornjeva otkrivena je njihovim CryptoPhone 500 telefonom, koji je ustvari dorađeni pametni telefon Samsung Galaxy S III s Android operativnim sustavom, opremljen visokonaprednim sustavom enkripcije.

Tornjevi su otkrivenu u srpnju, ali u izvještaju se govori da su oni tamo postavljeni mnogo ranije. Premda nije poznato tko je vlasnih ovih tornjeva, nekoliko njih postavljeno je u blizini američkih vojnih baza. Pretpostavlja se da tornjevi nisu vlasništvo Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) jer ona ionako može prisluškivati sve što želi, bez lažnih tornjeva.

Computer World pak ističe da se lažni tornjevi mogu otkriti smanjenjem performansi pametnih telefona kada ste u njihovoj blizini pa se smanjuje brzina internetske veze s 4G na 2G. Slučajno i mnoge lokalne policijske postaje koriste tornjeve nazvane Stingray (raža) ili Hailstorm (tuča), koji također provode nadzor nad aktivnostima mobilnih telefona. Oni to rade ometanjem (prigušivanjem) mobilnog signala pa se telefon prebacuje s 4G na 3G ili čak na stariju, manje sigurnu 2G mrežu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni