Lavovi u zagrebačkom ZOO-u zaraženi koronavirusom

Lavovi u zagrebačkom ZOO-u zaraženi koronavirusom

(Foto: ZOO Zagreb)

U srijedu, 24. studenoga 2021. godine, u uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava u ZOO Zagreb laboratorijskim pretragama potvrđen je virus SARS-CoV-2.

Životinje pozitivne na SARS-CoV-2 uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s oboljelom osobom. Istraživanje je proveo laboratorij Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Republici Hrvatskoj od početka pandemije.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da za sada, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa SARS-CoV-2 na ljude. Stoga se rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

Unatoč tome, i dalje se preporuča da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od COVID-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja. Preporuča se i primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice. Životinje vlasnika zaraženih virusom COVID-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni