Lars Svendsen: Filozofija slobode

Lars Svendsen: Filozofija slobode

U izdanju TIM pressa izašla je nova knjiga – Filozofija slobode Larsa Svendsena. Autor je međunarodnu reputaciju stekao nizom svojih djela, prevedenih na mnoge jezike, od kojih su najpoznatija Strah, Moda, Filozofija dosade, Filozofija zla i Filozofija rada objavljena u izdanju TIM pressa.

Naša sloboda je moguća zato što imamo sposobnost – koja nedostaje životinjama – predočiti različite mogućnosti i razmišljati o njima. Djelujemo polazeći od želja i preferencija, kao što čine i životinje, ali mi možemo odabrati kako ćemo djelovati. Ne postoji nešto poput neograničene slobode, ali ograničenja slobode nisu ujednačene veličine. Neka ograničenja su apsolutna i nepromjenjiva, druga se prilagođavaju društvenim ili osobnim procesima, neka su legitimna dok su druga nelegitimna.

Naša želja za slobodom potječe od ugnjetavanja, iskustva sasvim suprotnog slobodi. Ugnjetavanje postoji u mnogim oblicima, od najbliskijih veza do susreta s moćnim državnim aparatom. Zajedničko im je što se ne može izbjeći da se učini nešto što se ne želi ili ne može učiniti nešto što se želi, barem ne bez sankcija koje se javljaju kao još gori izbor.

Opseg knjige je 396 stranica formata 115 x 185 mm (meki uvez), a cijena je 125,00 kn.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni