Land Roverov Defender odlazi u povijest

Land Roverov Defender odlazi u povijest

“Defenderi” su obično imali težek “život”: Utrka Camel Trophy

»Svijet se dramatično promijenio u zadnjih 68 godina, ali ovo vozilo je ostao konstantna – što se ne može tvrditi niti za jedno drugo vozilo«, rekao je Nick Rogers, glavni inženjer Jaguar – Land Rover grupe

Iako je proizvodnja modela »defender« trebala biti prekinuta još u 2015. godini, Land Rover je odlučio odgoditi tu odluku za oko mjesec dana. Tako je posljednji »defender« sišao s trake u petak 30. veljače 2016. čime je označen kraj 68 godina duge povijesti.

U Land Roveru navode kako je priča o ovom slavnom modelu započela sa skicom u pijesku. Naime, glavni Roverov inženjering Maurice Wilks je davne 1947. godine u zaljevu Red Wharf u Walesu iscrtao jednostavno namjensko vozilo te je rođena ideja o stvaranju Land Rovera. Uz potporu Wilksova brata Spencera, tadašnjeg direktora Rovera, ideja o realizaciji vozila četvrtastog nosa s pogonom 4×4, koje po uzoru na Willysov »jeep« može voziti posvuda, brzo je krenula u realizaciju.

Prva serija Land Rovera predstavljena je 1948. na salonu automobila u Amsterdamu, a serijska proizvodnja je započela nekoliko mjeseci kasnije. Novo vozilo koje je pokretao 1,6-litreni motor s 50 KS koštalo je 450 funti.

last-land-rover-3

No trebalo je pričekati punih 40 godina kako bi izvorni Land Rover dobio pravi naziv modela koji se nije odnosio samo na oznaku serije i / ili duljinu šasije. Riječ je po nazivu »defender« kakvo mu je dodijeljeno tek 1990. godine što mu je osiguralo malo više identiteta i jednostavnije imenovanje.

Dvadeset i šest godina nakon što je rođen »defender« iz pogona u Solihullu izašao je njegov posljednji primjerak serijske oznake 2016933. Riječ je o modelu Defender 90 Heritage Soft Top koji će postati dio Jaguar – Land Rover zbirke.

land-rover-2»Svijet se dramatično promijenio u zadnjih 68 godina, ali ovo vozilo je ostao konstantna – što se ne može tvrditi niti za jedno drugo vozilo«, rekao je Nick Rogers, glavni inženjer Jaguar – Land Rover grupe. »Posljednji Defender model prožet je jednostavnošću, iskrenošću i šarmom i doprinosi Land Roverovoj baštini«.

Land Rover je pozvao više od 700 bivših i sadašnjih zaposlenika na popratno slavlje u Solihull, gdje se okupilo oko dvadesetak kultnih primjeraka »defendera« iz prošlosti, uključujući i Huey prvi pretprodukcijski model iz 1948. godine.

Iako je proslava nesumnjivo bila gorka, kako za radnike u nazočnosti, tako i i za ljubitelje »defendera« diljem svijeta, objavljene su i neke pozitivne vijesti. Land Rover je najavio pokretanje sanacijskog programa pa će tako na mjestu proizvodne linije Solihull okupiti tim od 12 stručnjaka koji će se baviti obnavljanjem i prodajom modela »defender«. Vlasnicima će biti osigurani dijelovi i usluge servisiranja i popravaka.

land-rover-defender-2»Defenderov« zamjenik dolazi, ali još nije jasno kada će točno stići ni kako će izgledati. »Stvaranje Defendera za sutra san je kako za inženjer, tako i za dizajnera i jedno novo uzbudljivo poglavlje, a mi se radujemo tom izazovu«, bilo je sve što je Rogers imao za reći o nasljedniku. No izvještaji u automobilskom tisku govore da bi ga se moglo očekivati 2018. godine. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni