Lanac za pse odlazi u prošlost

Lanac za pse odlazi u prošlost

Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u suradnji s udrugom Prijatelji životinja obilježit će ulazak u jesen akcijom Udomljavanje je fora koja će se održati u subotu, 17. rujna 2016., od 9 do 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Akcija je organizirana u povodu aktualnih izmjena Zakona o zaštiti životinja i jedna od novosti koje zakon donosi je zabrana držanja pasa na lancu.

Psi su vrlo socijalna i druželjubiva bića koja trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama. Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda i utjecaja na njihovu dobrobit. Inače vrlo prijateljski raspoloženi psi, kad ih držimo zavezane, postaju nesretni, anksiozni, dolazi do razvoja neuroza i često i agresivnosti. Lanac koji je stalno na vratu dovodi do ozljeda i boli, a ogrlice ili i sam lanac bolno urastaju unutar kože psa. Psi su sjedeći mamci za ugrize insekata i parazita te uvijek postoji visoki rizik od omotavanja lancem, ugušenja te maltretiranja ili čak i napada od drugih pasa i ljudi.

Često takvi psi ne budu pravilno hranjeni, lancem se prevrne zdjela s vodom pa ostaju satima žedni, nemaju dobru veterinarsku skrb ili zaštitu od sunca. Po zimi su na snijegu i hladnoći i nemaju dostupan zaklon od vremenskih prilika. Često njihovi vlasnici neredovito čiste njihov mali prostor koji je ostaje zaprljan pa znaju spavati u takvim uvjetima.

Najvažnije od svega, upravo zato što su željni pažnje i ljubavi, a ignorirani od vlastite obitelji, nerijetko ne dobiju niti minimum privrženosti i ljubavi koje su i sami spremni dati već postaju agresivni i opasni za ljude oko sebe!

Naš grad je još 2015. godine donio odluku kojom je zabranjen ovakav način držanja pasa. Organizatori pozivaju građane da dođu do štanda i podrže akciju kupnjom nekog predmeta – majice, tunike, marame ili narukvice (mogu se pogledati i naručiti na http://azilzagreb.com/web-shop-skloniste-dumovec ili u Životinjskom kutku). (zgm)