Lamborghini Aventador: Vežite se, polijećemo!

Lamborghini Aventador: Vežite se, polijećemo!

Aventador je trenutačno najprestižnija linija Lamborghinijevih automobila

Iako se na zagrebačkim prometnicama svakodnevno sreću skupocjena vozila, astronomsko skupi i rijetki primjerci superautomobila kao što je Lamborghini Aventador S ipak nisu svakodnevna pojava.

Mat crni dvosjed izgleda kao prizemljeni borbeni zrakoplov, koji djeluje kao da će poletjeti i dok stoji. Unutar aerodinamične karoserije skriva se atmosferski 6,5-litreni V 12 motor sa 740 KS, koji uz prijenosni sustav zauzima poveći dio raspoloživog prostora. Proizvođač navodi kako njegov zvuk oduzima dah, a sposoban je potjerati ovu jurilicu na brzinu koja premašuje 350 km/h!

No za taj je užitak potrebno izbrojati više od 2,5 milijuna kuna, ako govorimo o novom primjerku i to s osnovnom opremom!

Vozilo je na sebi imalo domaće registarske pločice, no za divno čudo ne i daruvarske.

Inače, Aventador je trenutačno najprestižnija linija Lamborghinijevih automobila.

Proizvođač navodi da se nakon modela Miura, Islero, Countach i Urraco, povijesno nasljeđe kompanije odražava upravo u Aventadoru S. Ekskluzivni dizajn i V12 motor povezani su s naprednom LDVA tehnologijom aktivne dinamike vozila (Lamborghini Dinamica Veicolo Attiva), koja bi trebala jamčiti sigurnost u vožnji.

Lamborghini navodi da je ime Aventador odabrano zbog simbolične povezanosti tvrtke sa svijetom španjolskih borbenih bikova te ime dijeli s trofejnim bikom.

A i sam zaštitni znak kompanije je bik, horoskopski znak njenog osnivača Feruccija Lamborghinija.

Zanimljivo je da je Lamborghini nakon Drugog svjetskog rata počeo sastavljati traktore u svojoj maloj garaži u rodnom selu Renazzo u provinciji Ferrara. Zbog velike potražnje i kvalitete traktora posao mu je dobro išao pa je ubrzo preselio u veću radionicu, a njegovi su traktori s vremenom postali poznati kao najbolji u Italiji.

Lamborghini koji se obogatio kao proizvođač traktora i sustava za klimatizaciju i centralno grijanje bio je i poznati skupljač sportskih automobila.

Poznata je anegdota prema kojoj se Feruccio Lamborghini požalio Enzu Ferrrariju osobno na (ne)pouzdanost spojke koja je često pregarala na njegovom Ferrariju 250 GT. A kako se uspostavilo, ista spojaka se ugrađivala i na neke modele Lamborghinijevih traktora, koji su također s njom imali problema. To nije dobro sjelo Lamborghiniju, nezadovoljnom vlasniku Ferrarija.

Lamborghinijev dugogodišnji tvornički vozač Valentino Balboni, koji se jako dobro sjeća te anegdote ponovio ju je za Car and Driver.

»Za svoj traktor ovaj dio plaćam 10 lira, a Ferrariju sam za isti platio 1000 lira!«, vikao je razočarani Lamborghini.

To je odlučio reći i Enzu Ferrariju prvom prilikom kad su se osobno upoznali: »Proizvodite lijepe automobile s mojim traktorskim dijelovima«.

A Enzo mu je odvratio: »Vi ste vozač traktora, vi ste poljoprivrednik. Ne biste se trebali žaliti vozeći moje automobile jer su to najbolji automobili na svijetu«.

Uvrijeđeni Lamborghini mu je na to poručio: »O da, ja sam poljoprivrednik! Pokazat ću vam kako se izrađuje sportski automobil i napravit ću ga sam… Da vam pokažem kakav sportski automobil mora biti«.

Ostalo je povijest…

Njemački rival

Ako imate novaca za bacanje, a Aventador vam se ne čini dovoljno praktičnim izborom, iz njemačke »garaže« stiže jedan legendarni primjerak koji je pogodniji svakodnevnoj upotrebi: Porsche 911. No i tu treba duboko posegnuti u džep. Ipak, ne toliko duboko kao što je slučaj s Lamborghinijem iznad, ali uz nešto više unutarnjeg prostora i veće odstojanje od ceste dobivate i manje konja i bokser motor s upola manje cilindara koji zvuči posve drukčije od talijanskog primjerka.

Za bilo koji od ovih automobila da se odlučite bit će te čujni i viđeni, a novac će naposljetku završiti u istoj kasi. Naime, današnji vlasnik Porschea i Lamborghinija je Volkswagen, nekadašnji proizvođač vozila za mase, koji je svijet osvojio skromnom, ali pouzdanom »Bubom« sa zrakom hlađenim motorom.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni