Lalovac: Očekuju se rezovi u agencijama, institutima i javnim poduzećima

Lalovac: Očekuju se rezovi u agencijama, institutima i javnim poduzećima

Na prijedlog Europske komisije napravljena je analiza zavoda, agencija, fondova i instituta koji imaju oko 26 tisuća zaposlenih

Ministar financija sljedeći tjedan u Bruxelles nosi paket Vladinih mjera, odnosno programskih reformi za smanjenje javnog duga. „Na prijedlog Europske komisije napravljena je analiza zavoda, agencija, fondova i instituta, koji godišnje troše oko 70 milijardi kuna i imaju oko 26 tisuća radnika. Ove bi mjere njihove troškove smanjile, za oko pola milijarde. Bolni rezovi očekuju i javna poduzeća. Za smanjenje deficita nužno je ograničavanje njihova zaduživanja“, poručio je Boris Lalovac u današnjoj emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada.

Dodao je kako su pregovori o rješavanju problema dužnika u švicarskim francima došli su na pravi put jer su banke prihvatile ideju ministarstva za konverzijom kredita u eure.

Razgovori se nastavljaju za mjesec dana, a u međuvremenu će se napraviti potrebni izračuni. Kako prenosi HRT, predstavnici banaka predlažu dva modela za rješenje – da država za socijalno ugrožene građane otkupi stanove po sadašnjoj tržišnoj vrijednosti i ponudi ih dužnicima u najam ili da dužnici vrate stanove bankama i tako se riješe dugova.

„Država ima deficit koliki ima, i sad bih ja još trebao otkupiti i te stanove, može ako ih banke prodaju za jednu kunu“, izjavio je Lalovac.

Za Udrugu Franak jedino prihvatljivo rješenje je konverzija kredita u kunske po tečaju franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni