Lalovac i Grčić u Bruxellesu predstavljaju mjere štednje

Lalovac i Grčić u Bruxellesu predstavljaju mjere štednje

Vlada je u drugoj polovini ožujka poslala Komisiji nacrt mjera za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, a preostalo je još utvrditi gdje su moguće daljnje uštede

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac danas će u Bruxellesu razgovarati s povjerenikom Europske komisije za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem i predstaviti mu reformske mjere koje se poduzimaju i namjeravaju poduzeti.

Bruxelles od nas traži hitne mjere ili slijede sankcije. Rezovi u plaćama i materijalnim pravima bit će veći u javnim poduzećima jer su njihovi dugovi uteg za proračun, zbog čega je potpredsjednik Branko Grčić najavio i ograničavanje zaduživanja u javnim poduzećima.

Podsjetimo kako je ministar financija prošli tjedan izjavio da „zavodi, agencije, fondovi i instituti, godišnje troše oko 70 milijardi kuna i imaju oko 26 tisuća radnika. Ove bi mjere njihove troškove smanjile, za oko pola milijarde. Bolni rezovi očekuju i javna poduzeća. Za smanjenje deficita nužno je ograničavanje njihova zaduživanja“.

Vlada je u drugoj polovini ožujka poslala Komisiji nacrt mjera za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, a preostalo je još utvrditi gdje su moguće daljnje uštede, piše HRT. Ako Komisija ne bude zadovoljna reformama koje predlaže Zagreb, bit će joj nametnuta procedura prekomjernog deficita i akcijski plan postupanja. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni