Lalić: „Do sada nije bilo političke volje za rješavanje korupcije u Zagrebu”

Lalić: „Do sada nije bilo političke volje za rješavanje korupcije u Zagrebu”

„Neću reći da je on bio odgovoran, no bio je na poziciji s koje je mogao reagirati na nepravilnosti koje se događaju u Zagrebu. Do sada nije bilo političke volje da se pozabavi s korupcijom i organiziranim kriminalom u Zagrebu“, istaknuo je Lalić.

Prema najnovijim informacijama do kojih je došao Večernji list osim zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i predsjednika uprave CIOS-a Petra Pripuza, u najnovijoj akciji USKOK-a uhićeni su Ivan Tolić direktor ZET-a, Ivan Markus iz Ureda javne nabave te još dvoje ljudi iz tog ureda, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Plinare Ante Dodig, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco te pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum.

Za komentar najnovijih događanja u Gradu i uhićenja visokih gradskih dužnosnika upitali smo profesora s Fakulteta političkih znanosti Dražena Lalića. On smatra kako se nakon ovog uhićenja može očekivati „erupcija napada na Bandića“. Lalić je komentirajući najnovija zbivanja u Gradu rekao kako je ključno sagledati tri stvari. „Prvo je da su građani ovog Grada većinom glasali za njega (op.a. Milana Bandića). Drugo što je važno je da do sada nije bilo dovoljno političke volje da se poduzme akcija protiv korupcije u Zagrebu. Treće, što je važno je da je sada pravo vrijeme da se podsjeti politička javnost na djelovanje nekih hrvatskih domoljuba, koji su prije šest, sedam godina poduzimali mjere protiv korupcije u Zagrebu“, rekao je za naš portal Lalić. Kao borce protiv korupcije u Gradu profesor Lalić je istaknuo Uršu Raukar, Todora Celakoskog, Tomislava Tomaševića, ali i brojne druge ljude iz Prava na Grad i Zelene akcije, koji su prosvjedovali protiv izgradnje kompleksa Cvjetni na Cvjetnom trgu, ali i prenamjene pješačke zone u Varšavskoj ulici.

Lalić je istaknuo kako je zanimljivo da su do nedavno neki istaknuti političari surađivali s Bandićem te da će biti korisno čuti njihova mišljanja o najnovijim uhićenjima. On smatra kako bi ova uhićenja trebala biti korak prema obračunu s korupcijom i organiziranim kriminalom u Zagrebu. „Neću reći da je on bio odgovoran, no bio je na poziciji s koje je mogao reagirati na nepravilnosti koje se događaju u Zagrebu. Do sada nije bilo političke volje da se pozabavi s korupcijom i organiziranim kriminalom u Zagrebu“, istaknuo je Lalić. On smatra kako vrijeme kada su započela uhićenja nije povezano sa skorašnjim predsjedničkim izborima, već da je možda ipak prije povezano s ekonomskom krizom, sa suđenjem Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, ali i s parlamentarnim izborima koja kako kaže Lalić nisu tako daleko.

(V.Vukoje)