Lako do originalnog odjevnog predmeta: Šivanje i pletenje i dalje interesira mnoge

Lako do originalnog odjevnog predmeta: Šivanje i pletenje i dalje interesira mnoge

Za kvalitetan i estetski lijep odjevni predmet treba puno znanja i strpljenja, a polaznici nekada ni sami na početku tečaja šivanja ne vjeruju da mogu nešto slično sami izraditi

Šivanje i pletenje smo gotovo zaboravili u današnje vrijeme kada su odjevni premeti sve jeftiniji, kada se masovno izrađuju u kineskim tvornicama, a njihova kvaliteta je sve sumnjivija.

No u prostorijama Nana S.A.N-a, u Ozaljskoj 78, upravo se uči ta tradicionalna zanimacija na tečaju šivanja i pletenja.

„Prvi smo tečaj organizirali 2003. godine u Samoboru, a tri godine kasnije selimo se u sadašnji prostor na zagrebačkoj Trešnjevci. Naš tečaj ima tri stupnja – početnički, napredni i prošireni, a uz svaki je predviđen rad uz skriptu s uputama i fotografijama“, kazala nam je voditeljica Sanja Stanić, inženjerka tekstilne tehnologije, koja je sama osmislila program i potrebne materijale za tečaj.

Svaki stupanj traje 48 sati s oko 30 vježbi, a prvi je za one kojima je šivanje još nepoznato psivanjea se uče prvi koraci u praksi.

Suvremeni način života i želja za postizanjem brzih rezultata naviknula je ljude na gotove proizvode, no i dalje postoji čar u stvaranju nečega od ničega i to na način koji sami odaberete.

„Tečaju najviše prisustvuju visoko obrazovane žene u tridesetima, znači one koje doživljavaju šivanje kao hobi, interes ili ljubav. Na početku smo očekivali više ljudi koji zbog poslovne ili privatne potrebe namjeravaju šivati, a na kraju se ispostavilo da dolaze oni koje tako nešto interesira“, objašnjava Stanić dodavši kako su u 13 godina održavanja tečaja samo četiri muškarca pristupila takvoj edukaciji, a isticali su se svojim talentom i kreativnošću.

Individualan rad

Početni stupanj sadrži najosnovnije elemente, od upoznavanja šivaćeg stroja do vježbi različitih bodova, pravilnog uzimanja mjera i određivanje veličina, pa do izrade čvrstih šavova, rada s raznim patent zatvaračima, uređivanja tkanine i popravaka, odnosno kroz tečaj se prolaze elementi bez kojih niti jedan odjevni predmet ne bi mogao biti izrađen.

„Grupe u kojima se provodi tečaj su male, do pet polaznika pa se može raditi individualno, a tako svi mogu doći na red sa svojim pitanjima. Tečaj se održava dva puta tjedno po tri sata tijekom popodneva“, objašnjava voditeljica.

Na kraju osnovnog tečaja svaki polaznik izradi jednostavan odjevni predmet koji može ponijeti sa sobom. Tijekom vježbanja materijal se dobiva unutar tečaja, dok se pri izradi finalnog predmeta materijal kupuje samostalno.

„Za kvalitetan i estetski lijep odjevni predmet treba puno znanja i strpljenja, a polaznici nekada ni sami na početku ne vjeruju da mogu nešto slično sami izraditi“, dodaje Stanić.

Otprilike trećina polaznika nastavlja na napredni tečaj tijekom kojeg se upoznaju sa specifičnostima zahtjevnih tekstilnih materijala poput kože, čipke ili velura, a uključuje, između ostalog, i izradu džepova, sakoa ili suknji s rasporkom, a na svakoj razini edukacije mogu se saznati mali trikovi ove velike majstorice.

Pletenje je jednostavnije

Razlika između šivanja je pletenja je velika – dok se šivanje odvija na šivaćim strojevima s tkaninama, pletenje podrazumijeva pleteće igle različitih debljina ili strojeve te vunu.

Ručni tečaj pletenja, koji je započeo prije godinu dana, ima dva stupnja po osam sati, a polaznici uče izraditi jednostavan predmet poput kape s pomponom ili coflekom.

„I na tečaju pletenja krećemo od početka, učimo kako se započinje – govorimo o izboru pređa, odnosno učimo kako izabrati kvalitetniji materijal za određene preferencije, a zatim prelazimo na dva osnovna boda, i naučimo izmjenjivanje boja te izradu ukrasa pompona, što je prvi stupanj“, kazala nam je naša sugovornica dodavši kako je tečaj pletenja puno jednostavniji od tečaja šivanja, kao i svladavanje njegovog pribora.

Cijena tečaja šivanja iznosi 1800 kuna i 450 kuna za tečaj pletenja. „Naša redovna anketa pokazuje kako je 99 posto mišljenja o tečaju pozitivno, a najviše se hvali napredak u učenju i ugodna atmosfera, a prigovori idu na račun malog prostora, čega smo svjesni. No i u malom prostoru se mogu uspješno svladati velike stvari“, zaključuje voditeljica tečaja.

I.Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni