Lado izdaje svoj prvi uskrsni album

Lado izdaje svoj prvi uskrsni album

Prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album Ansambla LADO pod nazivom Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije.

Radi se o 34. albumu Ansambla LADO na kojem je ansambl surađivao s dirigentima Draženom Kurilovčanom i Joškom Ćaletom.

Desetljećima LADO sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu, taj iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja. „Prvotno su prikupljane i obrađivane pjesme božićnoga razdoblja, a vremenom se repertoar proširivao, kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini, tako i u pogledu njihove regionalne rasprostranjenosti. Možemo reći da ovim uskrsnim programom zatvaramo krug predstavljanja sakralnog repertoara“, kaže Ladov umjetnički voditelj i idejni autor uskrsnog programa Krunoslav Šokac.

Prvi je singl, uskrsni napjev iz Petrinje Veseli se, o Marijo LADO je objavio na blagdan Uskrsa na svom YouTube kanalu. Za najavu uskrsnog albuma odabran je upravo ovaj napjev jer je Petrinja, kao i cijela Banovina i Posavina, teško stradala u potresu krajem 2020. godine, te je želja Ansambla LADO poslati poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

U izradi ovog videa korištene su i fotografije i stare razglednice iz Fototeke Hrvatske kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH i arhivska foto građa Etnografskog muzeja Zagreb.

Uz CD izdanje, uskrsni program Ansambla LADO moći će se slušati putem digitalnih platformi. (ZG-mag)

Komentiraj

*