LADICA 2000. – 2016, te još malo naprijed…..

LADICA 2000. – 2016, te još malo naprijed…..

Mnogo se toga može postići ukoliko se u ove projekte uključe zainterisani umjetnici te ljubitelji umjetnosti, koji bi ustvari postali suradnici LADICE u realizaciji raznih projekata tijekom 2017.

Likovni art dizajn centar LADICA započeo je s djelovanjem u veljači 2000 godine. Osnovali su ga akademik IAC* Hanibal Salvaro i mg.arch. Ati Salvaro. LADICA je od 2005. godine registrirana pri Ministarstvu kulture kao umjetnička organizacija.

Odmah po osnivanju naišla je na razumijevanje, podršku i suradnju umjetnika i ljubitelja umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu, a zahvaljujući vlasniku Tvornice alatnih strojeva Prvomajska ing. Đuri Paćinu iste godine je u jednoj hali tvornice u Vukovini (Velika Gorica) započela djelovati galerija Buvina, koja je svoje djelovanje započela proslavom 50 godina ULUPUH-a 7. srpnja 2000. godine. Iste godine je organiziran I. Međunarodni triennale keramičkih tanjura, koji je prikazan u većem broju hrvatskih gradova te u Piranu (Slovenija). Nekoliko vrlo zapaženih priredbi LADICA je organizirala 2004. u Kulturnom centru Centra Kaptol, gdje je proslavljen 100 rođendan Salvadora Dali-a.

Nakon toga je LADICA osnovala na Hreliću galeriju Zlatni konj, zahvaljujući velikoj susretljivosti i sponzorstvu Sajma automobila Zagreb, pod vodstvom pokojnog Stjepana Obada, u kojoj je do 2014. organiziran veliki broj izložaba, umjetničkih proslava i drugih priredbi.

Ako se djelatnost LADICE sažme u suhe brojke tada bilježimo kako je organizirano preko 200 grupnih i samostalnih izložaba s nastupima u 44 hrvatska grada te u Aziji, Europi, SAD-u i Argentini. Na tim izložbama prikazana su djela preko 900 autora iz 93 zemlje sa svih kontinenata. Među najvažnije možemo spomenuti Svjetsku izložbu male i minijaturne keramike Lilipuit Ceramics 17, Hrvatski triennale keramike, Međunarodni triennale tanjura, Međunarodni triennale trofejnih pehara, Međunarodni triennale vaza za cvijeće, Međunarodne izložbe pehara i vrčeva za vino ZELINA, Međunarodnu izložbu keramike i stakla MIKS, Međunarodnu izložbu Keramika Rijeka.

Zatim Međunarodnu izložbu erotike EREX 11 na Zagrebačkom Velesajmu, te Međunarodnu izložbu slika inspiriranih djelima Pabla Picassa u sklopu sajma Ambienta. Uz brojne druge evente kao što su proslave nacionalnih praznika Makedonije, Kosova, Indije, Kine, Norveške, Libije, Brazila, Izraela, SAD, Ukrajine i Slovačke, te redovitih proslava Kineskih novih godina, pažnju su dosta privukle i proslave rođendana Ivana Antolčića, Bogdana Budimirova, Nikole Tesle, Nelsona Mandele, Mahatme Gandhia, Rabindranatha Tagorea, Ante Jakića i Danijela Dragojevića. A od 2014. godišnji međunarodni susreti umjetnika keramike Zagreb Clay Fest.

No svakako je važno napomenuti kako je preko 90 % aktivnosti realizirano samofinaciranjem, uz korištenje donacija i participacija izlagača u troškovima organizacije, tj. pretežito bez participacije javnih proračunskih sredstava.

Ovaj kratki osvrt ima cilj ukazuati kako je Hrvatska, zahvaljujući LADICI, opet postala međunarodno važna izlagačka destinacija suvremene keramike. Dosegnuti ugled nameće izvjesno prestrojavanje tj. znatno unaprjeđenje organizacije izložaba MIKS, ZELINA i Zagreb Ex Tempore na Zagreb Clay Festu, te organiziranje grupnih i samostalnih izložaba hrvatskih likovnih umjetnika (slikara, kipara i grafičara) po Hrvatskoj i u inozemstvu. Za sada postoje relativno dobre mogućnosti za suradnju sa Slovenijom, Poljskom, Italijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Indijom, Kosovom i Bugarskom.

Mnogo se toga može postići ukoliko se u ove projekte uključe zainterisani umjetnici te ljubitelji umjetnosti, koji bi ustvari postali suradnici LADICE u realizaciji raznih projekata tijekom 2017. I 2018. godine te i dalje.

Iz tih razloga se ohrabruju da se jave e-mailom ili telefonom na broj 095 8675 646.

No kako je verbalna živa komunikacija ipak najdjelotvornija to ću tijekom mjeseca siječnja 2017. boraviti svaki ponedjeljak od 16:00 do 17:00 sati, a može i dulje, galeriji Zvonimir, Baureova 33, kako bi s potencijalnim suradnicama i suradnicima mogli dogovoriti obim, vrstu i modalitete moguće suradnje.

Osnovni cilj ovih susreta je potaknuti kretivnu sinergiju velikog broja kvalitetnih umjetnika, koji, zbog vrlo jadne društvene financijske i organizacijske potpore, možda na ovaj način potaknu neka pozitivna kretanja.

U očekivanju plodonosnih dialoga i kreativne suradnje primite puno kolegijalnih pozdrava i doviđenja u Bauerovoj 33. Prvi susret je u ponedjeljak 2. siječnja 2017. u 16:00 sati.

Hanibal Salvaro

LADICA Fine Arts & Design Center

*Međunarodna akademija za keramiku u Ženevi