Laburisti se hvale radom u prvoj polovici saborskog mandata

Laburisti se hvale radom u prvoj polovici saborskog mandata

Lesara ne brine rast rejtinga ORAH-a jer smatra da je ta stranka zašla duboko u biračko tijelo SDP-a i Kukuriku koalicije. „Nije nas strah, još jedna lijeva stranka na političkoj sceni je dobrodošla“, rekao je. Najavio je da će se u drugom dijelu mandata Laburisti koncentrirati na predlaganje zakona s područja gospodarstva

Hrvatski laburisti pohvalili su se danas aktivnostima svojih zastupnika u prvoj polovici saborskog mandata, posebno činjenicom da su vladajući njihove prijedloge „u početku proglašavali demagogijom i populizmom, a na kraju ih vraćali u proceduru kao mudre državničke odluke“.

„Svaki drugi oporbeni prijedlog zakona je naš, kao i svako drugo zastupničko pitanje i svaka deveta rasprava“, naveo je predsjednik stranke Dragutin Lesar na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetivši da Laburisti imaju šest od ukupno 151 zastupničkog mandata.

Požalio se na kontinuiranu opstrukciju oporbenih prijedloga, koji se po dnevnom redu povlače i po 12 mjeseci, dok ne izgube na aktualnosti. „Nakon nekoliko mjeseci, vladajući se vraćaju s istim ili sličnim prijedlozima, no tada to nije demagogija i populizam, nego posljedica mudrih državničkih odluka“, rekao je Lesar.

Podsjetio je da su na taj način prihvaćeni prijedlozi o smanjenju plaća i ukidanju povlaštenih mirovina državnih dužnosnika, stopa zdravstvenog doprinosa vraćena je na 15 posto, donesena je Strategija upravljanja državnom imovinom, ukinuti krediti u švicarskom franku… „Sve te odluke zapravo se temelje na prijedlozima i stavovima Hrvatskih laburista“, ustvrdio je Lesar.

Neka jača ljevica

Na pitanje je li Vlada učinila išta što prethodno nisu predložili Laburisti, odgovorio je potvrdno navodeći da je njegova stranka u potpunosti podržala sve što je učinjeno na uvođenju financijske discipline i sprječavanju utaja poreza.

Lesara ne brine rast rejtinga ORAH-a jer smatra da je ta stranka zašla duboko u biračko tijelo SDP-a i Kukuriku koalicije. „Nije nas strah, još jedna lijeva stranka na političkoj sceni je dobrodošla“, rekao je Lesar.

Nije zabrinut ni činjenicom da rejting stranke mjesecima stagnira, te ističe da su Laburisti u istraživanju podrške koalicijama u posljednjih mjesec dana narasli za jedan postotni bod, na 10,2 posto. „To nas ohrabruje i daje nam vjetar u leđa, tim više što smo već 24 mjeseca čvrsto na trećem mjestu po popularnosti“, kazao je Lesar.

Pad popularnosti SDP-a i stagnaciju HDZ-a dijelom tumači kao posljedicu loših ekonomskih i socijalnih prilika, ali i toga što su zadnjih 12 mjeseci dvije velike stranke potrošile na nadmudrivanje o povijesnim i ideološkim temama, izostavljajući sučeljavanje na gospodarskim pitanjima, jer imaju podjednaku gospodarsku politiku. Najavio je da će se u drugom dijelu mandata Laburisti koncentrirati na predlaganje zakona s područja gospodarstva. (hina / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni