Laboratorij za geokemiju okoliša – povijesni pregled prvih 10 godina djelovanja

Laboratorij za geokemiju okoliša – povijesni pregled prvih 10 godina djelovanja

Povijest uistinu jest učiteljica života.

S početkom nove akademske godine, u kojoj se sprema obilježavanje 350. godišnjice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu, objavljeno je djelo Laboratorij za geokemiju okoliša – povijesni pregled prvih 10 godina postojanja i djelovanja (monografija) autora Saše Zavrtnika, dr. med. vet. Ono također prigodno izlazi ususret 50 godina od izvorne ideje osnivanja kemijskog laboratorija na matičnoj ustanovi, a skroman je prilog i spomenutoj godišnjici Sveučilišta.

Autor djela, koji je isto tako dugogodišnji djelatnik laboratorija, na šezdesetak stranica sumira stečena saznanja prikazujući prvo desetljeće rada Laboratorija za geokemiju okoliša koji je ustrojen kao dio Zavoda za hidrotehniku Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Djelo obogaćuje 28 slika, uglavnom izvornih fotografija, s jednim grafičkim prikazom i dvije tablice. Osim predgovora i sažetka na engleskom jeziku, u 11 cjelina uključeni su izvori podataka kao i recenzije uvaženih stručnjaka.

Saša Zavrtnik, GlobeEdit / OmniScriptum Publishing, listopad, 2018. (ISBN: 978-613-8-24929-0)

Desetogodišnji pregled povijesti postojanja i djelovanja Laboratorija za geokemiju okoliša iznesen je kronološki počevši od samih začetaka Geotehničkog fakulteta do početaka Laboratorija za geokemiju okoliša i osnivanja njegovog dijela za studente, Kemijskog praktikuma. Kroz sve, detaljno je opisan rad laboratorija, njegova opremljenost i potencijal.

Prema riječima recenzenata, djelo ima određenu vrijednost, a njegova kvaliteta i posebnost očituju se u vizualnoj prepoznatljivosti kao i visokom stupnju preglednosti.

Također, povijesne činjenice navedene u vremenskom slijedu događanja, potkrijepljene izvorima originalnih službenih dokumenata, autentične fotografije te tablični prikazi u kojima su na jednom mjestu rezimirani svi relevantni podaci o rezultatima rada, inače raštrkani u različitim materijalima, predstavljaju veliku vrijednost ovoga djela. No ono što je najvažnije, ostaje trajno zabilježeni pisani dokument da svi koji jesu ili će ubuduće doći u kontakt s Laboratorijem za geokemiju okoliša imaju mogućnost vrlo detaljno upoznati ga od same ideje, osnutka, pratiti ga kroz prvo desetljeće djelovanja te prepoznati njegovu tradiciju.

S jedne strane djelo može biti korisno budućim laboratorijskim „novacima“, a s druge strane može biti draga uspomena onima koji su proživjeli taj vremenski period od ideje do stvarnosti koja svojim djelovanjem hrani obitelji.

Knjiga je dostupna na:

https://www.globeedit.com/catalog/details/store/es/book/978-613-8-24929-0/laboratorij-za-geokemiju-okoli%C5%A1a?search=laboratorij

https://www.morebooks.de/store/gb/book/laboratorij-za-geokemiju-okoli%C5%A0a/isbn/978-613-8-24929-0

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni