Laboratorij za dječju onkologiju podići će kvalitetu liječenja malih bolesnika

Laboratorij za dječju onkologiju podići će kvalitetu liječenja malih bolesnika

„Jedna od koristi ovog laboratorija jest da se terapija u toku liječenja može individualizirati, mijerenjem enzima i već na samom početku vidjeti djeluje li terapija djeluje i onda je prilagoditi dijetetu da bi se postigli bolji rezultati“, rekao je doktor Bahtijarević.

U Klinici za tumore danas je otvoren novi laboratorij za dječju onkologiju koji je opremenjen sofisticiranim uređajima za monitoring. Laboratorij se nalazi u okviru Zavoda za dječju hematologiju i onkologiju „dr Mladen Čepulić“ Klinike za dječje bolesti Zagreb, a s radom počinje idući tjedan pod vodstvom dr. sc Jasne Leniček Krleža.

Kako bi se laboratorij opremio prošle godine udruga za pomoć oboljelima od malignih bolesti „Phoenix“ je pokrenula humanitarnu akciju Vjeruj u ljubav kojom prikupljao novac za opremu. Humanitarna akcija je trajala od 1. do 31. svibnja, a završila je velikim humanitarnim koncertom koji je organizirala Hrvatska radiotelevizija u okviru svog projekta Uz nas niste sami. Na koncertu su nastupili poznati hrvatski glazbenici, a humanitarni broj telefona na koji su se javljale osobe iz javnog, političkog i kulturnog života okrenuli su brojni građani diljem Hrvatske.

„Prikupili smo više novaca nego što smo očekivali. Cilj nam je bio 750 tisuća kuna, a skupili smo milijun i 16 tisuća kuna. Za uređenje tog laboratorija i uređaje inicijalna cijena je bila 750 tisuća kuna, ali zahvaljujući dobavljačima koji su prepoznali napor svih građana u akciji aparat je plaćen 400 tisuća kuna, a s ostatkom novca smo uredili mikrobiološki laboratorij i očekujemo da će se to završiti idućeg tjedna i da će taj laboratorij koristiti djeci Klinike za dječje bolesti“, rekao je Zoran Bahtijarević, vršitelj dužnosti ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb. Zahvalio je na akciji udruzi Phoenix te HRT-u, ali i svim građanima koji su okrenuli humanitarni broj telefona te se nada da će se Klinici za dječje bolesti i ubuduće pomagati kao i drugima.

„Jedna od koristi ovog laboratorija jest da se terapija u toku liječenja može individualizirati. Mijerenjem enzima već na samom početku se može vidjeti djeluje li terapija i onda u toku liječenja modificirati je i prilagoditi djetetu da bi se postigli bolji rezultati. Ovo će sasvim sigurno podići kvalitetu liječenja“, rekao je doktor Bahtijarević.

Laboratorij važan za cijelu Hrvatsku

Pročelnica Zavoda za dječju hematologiju i onkologiju Jasminka Stepan Giljević je istaknula kako ovaj laboratorij za Zavod znači bolji monitoring, odnosno nadzor djeteta, poboljšanje dijagnoze, bolji terapeutski nadzor i uspješnost liječenja.

„Nama je to malo svijetlo koje će postati veće“, izrazila se slikovito dokrorica Stepan Giljević. Predsjednik udruge Phoenix Velimir Markulin je rekao kako je danas ponosan i sretan što je otvoren ovaj laboratorij te smatra da je za Hrvatsku, ali i regiju izuzetno važno imati ovakav laboratorij.

„Kad je moje dijete prolazilo liječenje nije bilo ovakvog laboratorija i moj je sin doživio alergijsku reakciju što se više djeci ubuduće neće događati. S ovim laboratorijem možemo vidjeti da li je dijete alergično na terapiju ili nije. Sada imamo mogućnost alergijsku reakciju spriječiti u samom startu i vidjeti rezultate da li se ide u pravom smjeru ili ne. Osim toga će se ubrzati sama terapija“, istaknuo je Markulin. Također je zahvalio je HRT-u i građanima.

„Mi smo glas javnosti, posrednik između dobrih ljudi koji su pomogli ovu akciju i udruge Phoenix koja ju je pokrenula te bolnice. Osjećam ponos i zadovoljstvo. Drago mi je da HRT sudjeluje u ovakvim projektima. Godinama sudjelujemo u humanitarnim akcijama i projektima ne samo u projektu Uz nas niste sami, nego i u drugim specijaliziranim emisijama“, rekao je Božidar Essert voditelj HRT-ova projekta Uz nas niste sami. Izrazio je uvjerenje da će HRT i dalje pomagati u ovakvim projektima.

„Kad pomogneš najmlađima onda je srce ispunjeno“, poručio je Essert.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni