Kvasina vodeći u ukupnom poretku, Zoidlu četvrta etapa

Kvasina vodeći u ukupnom poretku, Zoidlu četvrta etapa

(Foto: KL-Photo)

Do brdskog cilja na Vojaku Austrijanac je skupio nemalih 28 sekundi prednosti. Krajnjim naporima Kvasina je uspio obraniti drugo mjesto od De la Partea, te preuzeti majicu namijenjenu vodećem biciklistu utrke

Austrijanac Riccardo Zoidl iz tima Trek-Segafredo pobjednik je četvrte, kraljevske etape utrke Tour of Croatia, koja se u petak vozila od Crikvenice do Vojaka na Učki, dužine 122 kilometra uz 3000 metara ukupne visinske razlike. Hrvatski biciklist Matija Kvasina (Synergy Baku Cycling Project) zauzeo je pak drugo mjesto pobijedivši u sprinterskom finišu Victora de la Partea iz CCC Sprandija Polkowice, čime je preuzeo prvo mjesto ukupnog poretka.

»Mogu samo zahvaliti svom timu, u kojem nema proslavljenih svjetskih vozača, ali koji jako dobro timski radi, što smo danas i dokazali. Posebna hvala ide Kirilu Pozdjakovu, koji je u završnici za mene odradio izvanredan posao. Kao vodeći biciklist ukupnog poretka ovu ću noć lakše spavati, jer sutra je novi dan, i to nimalo lagan«, izjavio je nakon utrke hrvatski biciklist Matija Kvasina.

On, međutim, nije jedini oduševio domaću biciklističku publiku, jer sjajno je peto mjesto u kraljevskoj etapi zauzeo Radoslav Rogina iz Adria Mobila. Prije njega ciljem je prošao ponajveći favorit utrke uz Zoidla, danski vozač Jesper Hansen iz tima Tinkoff. Vrijeme pobjednika iznosilo je tri sata, 17 minuta i četiri sekunde. Kvasina i De la Porte zaostali su 28, Hansen 34, a Rogina 48 sekundi.

Kraljevska etapa bila je puna uspinjanja. Već na samom otvaranju, tijekom prvih triju ne osobito zahtjevnih uspona, deseci biciklista otpali su od glavne skupine, a osipanje se nastavilo sve do samog kraja. Poslije uspinjanja na Gornje Jelenje, dugog 12 kilometara, uslijedio je spust tijekom kojeg je bilo vidljivo, otprilike 50-ak kilometara prije cilja, da su se odvojila osmorica vozača. Jedan od njih, Artem Ovechkin ruski predstavnik tima Gazprom-RusVelo, osvojio je brdski cilj na 58. kilometru, uzevši time 12 bodova u poretku za najboljeg penjača te posljedično preuzevši prvo mjesto od Talijana Nicole Boema (Bardiani CSF). Uz njega su u skupini bili još Scott Davies (Team Wiggins), Alessandro Tonelli (Bardiani CSF), Daniel Turek (Cycling Academy Team), Brecht Dhaene (Veranda’s Willems Cycling Team), Sondre Holst Enger (IAM Cycling), Javier Megias (Team Novo Nordisk) i Domen Novak (Adria Mobil).

Najveću su prednost osmorica ostvarili 40-ak kilometara prije kraja, dvije minute i osam sekundi. Nakon toga prednost pred 65 biciklista brojnim pelotonom počela se topiti i 18 kilometara do cilja potpuno se istopila. U tom je trenutku uspon na Učku, dug impresivna 22.3 kilometra, uz prosječan nagib od 6.3%, već počeo. Priključivanje pelotona predvodio je Maciej Paterski, lanjski pobjednik Toura of Croatije. Šesnaest kilometara prije cilja Poljak iz CCC-a izdvojio se na stranu i pustio naprijed dvojicu timskih kolega koji su u ovom trenutku ipak bili spremniji od njega: Felixa Grosschartnera i Victora de la Partea. U posljednjih desetak kilometara, nakon višestrukih »pucanja«, vodeću je skupinu činilo 12 biciklista, među kojima su ostali Matija Kvasina i Radoslav Rogina. Sve dotad odlično se držao Emanuel Kišerlovski, a u vodećoj je skupini također uspon na Vojak započeo Bruno Maltar.

Na devet kilometara do kraja u napad se dao Holst Enger, što je posebno zanimljivo s obzirom na činjenicu da je prethodno bio među osmoricom u vodećoj grupi. U jednom je kilometru skupio 20-ak sekundi prednosti, no u samo nekoliko stotina metara ona se u potpunosti istopila. U tom je trenutku sjajan posao za Kvasinu odrađivao njegov timski kolega, Rus Kiril Pozdnjakov, koji je za Hrvata besprijekorno kontrolirao utrku.

»Smirio je cijelu skupinu, a smirio je i mene, što je osobito važno s obzirom na moj karakter. Obično sam vrlo nervozan u ovakvim završnicama, što je on svojom današnjom vožnjom uspio spriječiti«, rekao je Kvasina.

Četiri kilometra do kraja pokušao je napasti Grosschartner, ali je odmah osujećen. Na scenu je tada stupio sjajni Kvasina, koji je poveo napad kojim je razdvojio sada samo peteročlanu vodeću skupinu. Pratili su ga, i zajedno s njim radili, De la Porte i Zoidl, dok su Hansen i Rogina počeli zaostajati. »Možda sam se u tim trenucima mogao malo više štedjeti. No želio sam da se s vodećom skupinom što više odvojiti od ostatka i osiguram si postolje, posebno s obzirom na ono što me čeka sutra«.

Austrijanac Riccardo Zoidl u petak je bio najbrži
Austrijanac Riccardo Zoidl bio je najbrži u četvrtoj etapi koja se vozila u petak

Na dva kilometra do kraja vodećem se trojcu uspio priključiti Hansen, no samo zakratko. Daleko važniji bio je paralelni Zoidlov napad, toliko ubojit da je ostao neodgovoren. »Vidio sam da je bolji od mene već na početku uspinjanja na Učku, kad je također nakratko napao, tako da mi je bilo jasno da ću pored njega teško do pobjede«. Do brdskog cilja na Vojaku Austrijanac je skupio nemalih 28 sekundi prednosti. Krajnjim naporima Kvasina je uspio obraniti drugo mjesto od De la Partea, te preuzeti majicu namijenjenu vodećem biciklistu utrke. Matija Kvasina (Synergy Baku Cycling Project) je sada prvi u ukupnom poretku s vremenom 18:53:51, drugoplasirani je Riccardo Zoidl (Trek-Segafredo) s 19sekundi zaostatka, a treći je Radoslav Rogina (Adria-Mobil) s 26 sekundi završetka.

U subotu je na rasporedu peta etapa, 40.3 kilometra dugi timski kronometar koji se vozi od Poreča do Umaga. Činjenica da je timski favorizira iskusnije i bolje organiziranije ekipe WorldTour serije. Na pitanje kolika je, po njegovim procjenama, razlika u timskom kronometru između njegova tima i Trek Segafreda, Kvasina je odgovorio: »Bez laganja, oko tri minute. Mi ćemo se u svakom slučaju patiti, ali gledatelji će uživati. Gledati timski kronometar praznik je za oči!« (www.tourofcroatia.com / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni