Kvasina sačuvao vodstvo, na vidiku velika hrvatska pobjeda

Kvasina sačuvao vodstvo, na vidiku velika hrvatska pobjeda

(Foto: Ruski Tinkoff je najbrža momčad utrke Tour of Croatia)

S obzirom na podbačaj tima Trek-Segafredo (favorita za ukupnu pobjedu) te rezultate Victora De La Partea (CCC Sprandi Polkowice) i Jespera Hansena (Tinkoff), Hrvat će posljednji dan i šestu etapu utrke dočekati s 32 sekunde prednosti pred prvim pratiteljima

Hrvat Matija Kvasina uspio je sačuvati mjesto vodećeg biciklista u ukupnom poretku nakon pete etape utrke Tour of Croatia, timskog kronometra voženog po mokrim istarskim cestama, od Poreča do Umaga, dužine 40,3 kilometra. Da bi pobijedio na drugom izdanju ove utrke, u nedjelju će od Svetog Martina na Muri, točnije LifeClass Termi Sveti Martin, do Zagreba morati obraniti respektabilne 32 sekunde prednosti. Velika pobjeda hrvatskog biciklizma je na vidiku!

Synergy Baku Cycling Project žestoko se patio u uvodnim kilometrima subotnje utrke, ostvarivši na prvome mjerenju prolaznog vremena (9.5 kilometara) nemalih 25 sekundi zaostatka za najbržima, timom CCC Sprandi Polkowice. Međutim, od sredine pa do kraja dionice, poduzetni je 34-godišnji Hrvat povukao svoju momčad do sjajnoga konačnog rezultata. Iako su se na pretposljednjem zavoju pred ciljem u Umagu raspali zbog proklizavanja i pada jednoga momčadskog kolege, Kvasina je uveo još trojicu vozača u cilj s vremenom 50 minuta i sedam sekundi, samo 31 sekundu slabijim rezultatom od najbržeg tima u ukupnom poretku, tima Tinkoff.

Matija Kvasina još uvijek drži ukupno vodstvo na hrvatskom Touru
Matija Kvasina još uvijek drži ukupno vodstvo na hrvatskom Touru

S obzirom na podbačaj tima Trek-Segafredo (time i favorita za ukupnu pobjedu nakon četvrte etape, Riccarda Zoidla) te rezultate Victora De La Partea (CCC Sprandi Polkowice) i Jespera Hansena (Tinkoff), čije su se momčadi plasirale ispred Kvasinine ali s nedovoljnom prednošću, Hrvat će posljednji dan i šestu etapu utrke dočekati s 32 sekunde prednosti pred prvim pratiteljima, De la Porteom i Hansenom.

»Skočilo nam je samopouzdanje kad smo doznali da Zoidl, odnosno Trek-Segafredo, voze sporije od očekivanog i da su u problemima. Očito je i da nisu toliko dobro dobro poznavali istarske ceste, što se pokazalo našom velikom prednošću«, rekao je nakon spektakularnog postignuća Matija Kvasina.

Pobjedničko vrijeme tima Tinkoff iznosilo je 49 minuta i 36 sekundi. Vozili su toliko dobro da su u završnim kilometrima uspjeli preteći Cycling Academy Team, koji je startao tri minute ranije. Dotad vodeću momčad, također ruski tim Gazprom- RusVelo, nadmašili su sjajni Jesper Hansen i njegovi timski suradnici za svega četiri sekunde. Činilo se u tom trenutku da bi Danac mogao ispuniti predviđanja uoči utrke, koja su ga uvrštavala u red najvećih favorita za ukupnu pobjedu.

U tim je trenucima na etapi relativno dobro izgledao i tim CCC Sprandi Polkowice, koji je na prvom prolaznom vremenu bio dominantna momčad (15 sekundi brži od tima Tinkoff na prvom prolaznom vremenu na 9.5 kilometara), s Victorom De La Parteom kao čovjekom koji napada naslov pobjednika drugog izdanja Toura of Croatia. Pa ipak, u samoj završnici, sa svega pet vozača u skupini, Poljaci su posustali i u cilj stigli kao trećeplasirani, s deset sekundi zaostatka za timom Tinkoff. To je značilo da će Hansen i De la Parte u posljednji dan s identičnim vremenima.

Nakon što je kroz cilj sa sasvim solidnim vremenom (+1:29) prošla pretposljednja momčad koja je startala, slovenski Adria Mobil s drugim najbolje plasiranim hrvatskim predstavnikom Radoslavom Roginom, preostalo je još vidjeti koliko kasne Kvasina, Rumac i drugi iz azerbajdžanske momčadi. Ispalo je da kasne zanemarivo malo, i da nije bilo pogreške uslijed prevelikog uzbuđenja u pretposljednjem zavoju utrke, koja je tim koštala kojih pet sekundi zaostatka, Synergy Baku Cycling Project dokopao bi se još boljeg vremena, a Kvasina još veće prednosti. Svejedno se i ovako peta etapa rasplela fantastično za Matiju Kvasinu koji u nedjelju na Trgu sv. Marka u Zagrebu ima priliku podići jedan od najvrjednijih trofeja u karijeri. U svakom pogledu emotivno najznačajniji.

Od ostalih hrvatskih vozača, Radoslav Rogina (Adria Mobil) pao je s trećeg na peto mjesto u ukupnom poretku. Za Kvasinom sad zaostaje minutu i 24 sekunde. Emanuel Kišerlovski (Meridiana Kamen Team) s 14. se spustio na 17. mjesto. On kasni za Kvasinom šest minuta i 28 sekundi. Bruno Maltar (Radenska-Ljubljana) je na 55. mjestu s 17:54 zaostatka, David Jabuka (Meridiana Kamen Team) na 125. mjestu s 33:56 zaostatka, Josip Rumac (Synergy Baku Cycling Project) na 133. mjestu sa 37:54 zaostatka. U nedjelju je na rasporedu završna, 177,5 kilometra duga završna etapa od Svetog Martina na Muri do Zagreba. (www.tourofcroatia.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni