Kvantni internet

Kvantni internet

Dan Nosowitz iz online izdanja PopSci je napisao: „Ovakav način komunikacije je potpuno siguran, svaki pokušaj upadanja u kvantnu mrežu postaje očigledan jer fizički mijenja transmisiju, točnije ona mijenja kvantna svojstva.“

Znanstvenici koji rade za Google objavili su na stranici NASA-e informaciju kako su uspjeli izgraditi, pokrenuti i testirati funkcionalni svjetski kvantni kompjuter. Pojavom Googleova kvantnog kompjutera, ostali superkompjutori današnjice postali su inferiorni: znanstvenici zaposleni u Googleu tvrde da su kvantnom kompjuteru zadali vrlo tešku kalkulaciju koju je on uspio odraditi za 3 minute i 20 sekundi, dok bi naprednim kompjuterima današnjice za tako nešto trebalo otprilike 10 tisuća godina.

Prostorija u koje je smješteno kvantno računalo mora biti rashlađena do temperature koja je vrlo blizu apsolutne nule.

Kina je još 2016. godine u orbitu lansirala satelit Micius. Taj satelit stvara parove fotona koji su kvantno upleteni, što u osnovi znači da je mjereno stanje jednog fotona povezano s mjerenim stanjem drugog fotona u paru, bez obzira na njihovu udaljenost.

Čitav sustav radi s razinom pogreške od tek 4,5 posto, a to je bitno za kvantnu komunikaciju jer bilo kakav hakerski upad ili prisluškivanje signala u potrazi za tajnim ključem izazvao bi još više grešaka u komunikaciji od navedenih 4,5 posto.

Dakle, ako je standardna pogreška 4,5 posto, sve iznad toga razlog je za sumnju na hakiranje, prisluškivanje ili druge moguće smetnje vanjskog karaktera.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)


*Reference:

https://www.newscientist.com/article/2245885-chinas-quantum-satellite-helps-send-secure-messages-over-1200km/

https://www.technologyreview.com/view/514581/government-lab-reveals-quantum-internet-operated-continuously-for-over-two-years/

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni