Kusin: Vjerujem da će mi se gradonačelnik uskoro pridružiti u vođenju Zagreba

Kusin: Vjerujem da će mi se gradonačelnik uskoro pridružiti u vođenju Zagreba

»Cijeli sam život bila borac pa ću i sada pokušati to biti te učiniti sve najbolje za Grad Zagreb i njegove građane«, kratko je objasnila Kusin

Vena Kusin nikada nije bila u posjeti Milanu Bandiću u Remetincu, niti ne planira jer, kako kaže, nema potrebe za konzultacijama. »Mogu ga ići posjetiti kao čovjeka ako ostane tamo, no vjerujem da će izaći i da će mi se uskoro pridružiti«, izjavila je na današnjem nastavku održavanja sjednice Gradske skupštine.

Naglašava da je potpuno spremna za novu funkciju nakon što joj je Bandić jučer prenio ovlasti obnašateljice dužnosti gradonačelnika. »Cijeli sam život bila borac pa ću i sada pokušati to biti te učiniti sve najbolje za Grad Zagreb i njegove građane«, kratko je objasnila Kusin.

»Gradonačelnik mora podnijeti ostavku do 2. lipnja, iako je po zakonu moguće voditi kampanju iz pritvora, kao što od tamo može mijenjati zamjenike koji obnašaju funkciju gradonačelnika. Naši građani vole mučenike pa bi možda s te pozicije mogao ostvariti neki rezultat«, dodao je Kosor

Sandra Švaljek prethodno joj je najavila da će podnijeti ostavku ako dođe do promijene ovlasti. »Sada smo u teškoj situaciji, bilo nas je troje pa dvoje, a sada sam sama. Bit će teško, ali nastojat ću učiniti sve što mogu za dobrobit grada«, naglasila je nova obnašateljica dužnosti koja nije mogla komentirati svoj biti prvi potez jer prvo treba »preuzeti sve konce«.

»Situacija na koju nitko nije računao«

Odgovarajući na novinarski upit o tome kako je bivša zamjenica obavljala posao napomenula je kako su se »i jedna i druga našle u prestrašnoj situaciji na koju nitko nije računao« te smatra kako ga je Švaljek obavljala najbolje što je mogla.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor ponovio je kako već deset dana svi znaju da će gradonačelnik Bandić prenijeti ovlasti na Vesnu Kusin pa nema razloga čuđenju. »Jučer sam stopostotno bio uvjeren da će gradonačelnik to napraviti na Skupštini jer dobro poznajem Milana Bandića«. Napomenuo je kako je ostavka Sandre Švaljek moralna jer je morala odstupiti s funkcije ako nema povjerenje gradonačelnika. Pretpostavlja da će se vratiti u Skupštinu već na idućoj sjednici kao nezavisna zastupnica.

Bernardić: Agonija se nastavlja

»Gradonačelnik mora podnijeti ostavku do 2. lipnja, iako je po zakonu moguće voditi kampanju iz pritvora, kao što od tamo može mijenjati zamjenike koji obnašaju funkciju gradonačelnika. Naši građani vole mučenike pa bi možda s te pozicije mogao ostvariti neki rezultat«, dodao je Kosor.

Za razliku od njega Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Skupštine, bio je iznenađen jučerašnjim raspletom događaja, a danas je izjavio kako se »agonija nastavlja«. »Situacija u gradu nije normalna i ovo nije dobro, a Zagrepčani ne trebaju biti taoci ove situacije«, rekao je Bernardić. On smatra da je Švaljek kao bivša direktorica Ekonomskog instituta možda imala malo širi spektar ovlasti i kompetencija kad je u pitanju vođenje grada nego što će ga imati Kusin. No ako dođe do prijevremenih izbora, » SDP je na to spreman«, naglasio je Bernardić.

HDZ: Pustimo Kusin neka radi svoj posao

HDZ-ov potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić kazao je da je ostavka Sandre Švaljek logični nastavak onoga što se dogodilo. »HDZ nikada nije bio za stvaranje nikakvog nereda niti će biti u budućnosti. Podržavali smo sve ono što je dobro za građane, a to ćemo činiti i ubuduće. Gospođa Kusin je legalno izabrana kao jedna od zamjenica na izborima 2013. godine te sada ima priliku pokazati na koji će način voditi grad. Pustimo jedan dio vremena neko prođe pa ćemo vidjeti kako radi svoj posao«, prokomentirao je Mikulić.

HDZ ima stav da prijevremeni izbori nisu potrebni jer je nepotrebno trošiti desetine milijuna kuna na nove izbore kada postoje legalno izabrani predstavnici, odnosno zamjenica.

Mikulić je na kraju demantirao informacije koje su se nedavno pojavile u medijima o stvaranju novog pakta HDZ-a sa zastupnicima s liste Milana Bandića kao »potpuno netočne«.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni