Kurenti i hajduci okupirali Gradsku upravu

Kurenti i hajduci okupirali Gradsku upravu

U auli zgrade Gradske uprave fašnička povorka KUD-a Prepuštovec – Fašnička hajdučija kratkim je današnjim nastupom najavila manifestaciju Fašnik vu Zagrebu, a gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić tom im je prigodom simbolično na tjedan dana predao ključeve Grada.

Fašničkoj hajdučiji pridružili su se i susjedi iz Slovenije – Kurenti iz Ptuja, tradicionalni slovenski etnografski likovi, koji svojim tipičnim plesom prizivaju proljeće i pozitivnu energiju. Kurente koji već niz godina u zagrebačkoj Gradskoj upravi predstavljaju svoje fašničke običaje, predvodio je gradonačelnik Ptuja Miran Senčar.

»Pozivam sve Zagrepčane da u nedjelju dođu u najstariji slovenski grad – Ptuj i dožive naš karneval – 57. Kurentovanje u Ptuju na kojem se svake godine okupi preko tri tisuće maskiranih osoba te 40 – 50 tisuća ljudi«, rekao je gradonačelnik Senčar, naglasivši kako je to priredba od izuzetnog značaja za njihov turizam, a kojom otvaraju i sezonu festivala.

»Gromoglasna zvonjava ptujskih Kurenta svake godine donosi i obilje dobre volje!«, rekao je gradonačelnik Bandić izrazivši nadu da će se narednih dana, zahvaljujući karnevalskom raspoloženju, svi dobro zabaviti.

S fašnikima je u posjet Gradskoj upravi stigao i Branko Brumen, potpredsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova, najveće europske i globalne karnevalske organizacije koji je istaknuo: »Hrvatska ima jako značajnu ulogu u toj federaciji, Rijeka i Ludbreg su značajni članovi, a Zagreb još treba ispuniti uvjete«, naglasivši da Zagreb treba ispuniti logističke i organizacijske uvjete koji vrijede za sve europske karnevalske gradove. Na ovogodišnjoj generalnoj skupštini Federacije, što će se u svibnju održati na Malti, bit će prihvaćeni novi članovi. »Vjerujem da će biti prihvaćena i aplikacija Zagreba, za što ću sam dati preporuku. Federacija broji više od 600 članova, koji su podijeljeni u četiri različite kategorije. Karnevali su osnovani na turističkoj baštini – kod nas su to Kurenti, koji uskoro ulaze pod zaštitu UNESCO-a, a u Hrvatskoj su to Zvončari«, zaključio je Brumen.

Fašnička hajdučija i Kurenti su nakon nastupa u Gradskoj upravi krenuli na Trg bana Jelačića, kako bi svoj karnevalski program predstavili svim Zagrepčanima. Kako je objasnio predsjednik KUD-a Prepuštovec – organizatora manifestacije Fašnik vu Zagrebu Josip Lipar, zagrebački karneval održat će se od 22. do 28. veljače na Trgu bana Josipa Jelačića a detaljan program možete pronaći na poveznici Fašnik vu Zagrebu. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni