Kupujmo hrvatska božićna drvca

Kupujmo hrvatska božićna drvca

(Dragan Kovačević)

HGK poziva građane da podrže hrvatsku proizvodnju

Za tradicionalni božićni ugođaj neizbježno je božićno drvce čija masovna prodaja uskoro počinje, a na tržištu su najzastupljenije obična i srebrna smreka te u manjem broju obična jela.

U Hrvatskoj imamo oko tisuću domaćih proizvođača koji svoja drvca većinom prodaju na domaćem tržištu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku naši su proizvođači prošle godine na tržište plasirali više od 200 tisuća drvaca.

»S obzirom na tako velik broj domaćih proizvođača potencijal izvoza je značajan, posebice kada uzmemo u obzir da smo prošle godine izvezli tek 310 komada drvaca, samo u Bosnu i Hercegovinu i u vrijednosti manjoj od 1300 eura. U istom razdoblju je uvezeno više od 28 tisuća komada božićnih drvaca, od čega dvije trećine iz Danske, koja je i najveći europski izvoznik božićnih drvaca«, rekao je potpredsjednik Hrvatkse gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Prirodna drvca uzgajaju se u rasadnicima i na poljoprivrednim površinama pa ne ugrožavaju šumske ekosustave. Istovremeno, proizvode kisik te u životnom vijeku utječu na uklanjanje CO2 iz atmosfere. Procjenjuje se da jedan hektar površine božićnih drvaca godišnje može apsorbirati do 1 tone CO2.

Inače, prodavati i proizvodit božićna drvca mogu samo one fizičke i pravne osobe koje su upisane u Upisnik dobavljača božićnih drvaca. Među najvećim domaćim proizvođačima su Hrvatske šume.

»U sklopu naše rasadničarske proizvodnje podižemo i nasade božićnih drvaca. Trenutno je na površini od cca 40 hektara zasađeno 140 tisuća sadnica obične i srebrne smreke, a u manjoj količini jele i pančićeve omorike namijenjene isključivo za božićna drvca. U protekloj godini prodano je oko 7300 komada gotovog proizvoda, uglavnom domaćim tržnim centrima i dijelom u maloprodaji«, poručio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Dodao je da ova godina pokazuje uzlazni trend potražnje domaćeg tržišta. »Cilj nam je postići godišnju isporuku zrelih stabala božićnih drvaca od 30 do 50 tisuća komada, kako za domaće tako i za europsko tržište koje nam se polako otvara«, kaže Jakupčić.

Objasnio je kako je cjelokupna proizvodnja božićnih drvaca nastala u vlastitoj proizvodnji, od sjemena preko repromaterijala do gotovog proizvoda.

Inače, jedno drvce prosječno se uzgaja 10 godina, a svake godine se sade nova koja zamjenjuju prodana.

I zato ako želite podržati domaće proizvođače i kupiti božićno drvce uzgojeno u Hrvatskoj, obratite pozornost na posebne markice koje moraju imati sva drvca koja se plasiraju u prodaju i odaberite ono koje je proizvedeno u Hrvatskoj. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni