Kupanje zabranjeno na Malom jezeru i Otoku Univerzijade

Kupanje zabranjeno na Malom jezeru i Otoku Univerzijade

Gradski zastupnik SDP-a Dan Špicer istaknuo je u raspravi da je šokiran nalazom i neugodno iznenađen jer se to dogodilo prvi puta u povijesti jezera Jaruna

Kakvoća vode na plažama Malo jezero i Otok Univerzijade na jezeru Jarun je nezadovoljavajuća za predstojeću kupališnu sezonu te bi kupanje na tim lokacijama građanima moglo naštetiti zdravlju, istaknula je na jučerašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. Mirna Šitum. No građani se, prema njezinim riječima, mogu slobodno kupati na ostalim lokacijama na Jarunu – na Velikom jezeru, Otoku veslača i Otoku Trešnjevci. K tome, dodala je, oni se bez ikakvih problema mogu kupati i na Bundeku.

Sukladno Prijedlogu odluke o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje kupališne sezone u 2015. koju su gradski zastupnici u utorak jednoglasno prihvatili, kupališna sezona traje od 1. lipnja do 15. rujna ove godine.

Šitum tvrdi kako Gradski ured za zdravstvo ne zna uzroke mikrobiološkog onečišćenja vode na Jarunu, ali kako se pretpostavlja da su posrijedi mogući problemi s kanalizacijom, ptice, sportski klubovi i velik broj popratnih objekata.

U popratnom dokumentu Odluke priloženi su rezultati analize vode koje je 24. travnja provela Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju – Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvaltiteu voda Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«. U njemu se navodi kako su potencijalni izvori onečišćenja otpadne vode i drugi izvori, među kojima je moguće pucanje cijevi ili propuštanje kanalizacije, objekti u bližoj okolici, posebno oni bez adekvatno riješene odvodnje otpadnih voda. Navodi se da, u slučaju ekstremne hidrološke situacije, postoji opasnost od utjecaja septičkih jama na kvalitetu vode jezera i izlijevanja oborinskih voda. Također, kao potencijalni izvori onečišćenja navode se i sportski objekti, parkirališta, igrališta i drugo, te ptice močvarice, ribe i broj kupača.

Gradski zastupnik SDP-a Dan Špicer istaknuo je u raspravi da je šokiran nalazom i neugodno iznenađen jer se to dogodilo prvi puta u povijesti jezera Jaruna.

Ocijenio je kako je »nevjerojatno da smo se uz sve moguće tehnologije koje imamo na raspolaganju doveli u takvu situaciju«. Izrazio je i zabrinutost što se na Jarunu dopušta vožnja skuterima, dok je Pero Semren (HDZ) istaknuo kako na plažama nije vidio niti jednu tablu sa zabranom kupanja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prije te rasprave u Gradskoj skupštini, Hini je pak izjavio da se građani u jezeru Jarunu mogu slobodno kupati.

»Nemojte molim vas plašiti ljude – ništa nije zagađeno. Voda je za kupanje, ljudi se kupaju i kupat će se još u čistijoj vodi ako gradonačelniku Bog da zdravlje«, istaknuo je Bandić odgovarajući na novinarsko pitanje u pauzi sjednice Gradske skupštine.

Najavio je da će nabaviti i stroj kojim će se odmuljiti Jarun te će sve biti u redu. »Ja sam pio vodu s Bundeka, sad ću se i na Jarunu okupati, prije ljeta. Pozvat ću vas«, rekao je Bandić Hini. Na Radiju Sljeme je najavio da će se tamo kupati već idući tjedan. (B. J. / Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni