Kupa se rađa kao rijeka

Kupa se rađa kao rijeka

Izvor Kupe na 313 nm: Bogatstvo izvora od 1,2 m3 na sekundu

Kupa prevaljuje svoj put od gotovo 300 kilometara i svaki metar nosi dio ljepote

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Ne znam što bih sve dao kad bi točno znao za koga su zapravo učinjena djela o kojima se u javnosti govori da su bila učinjena za domovinu. (Georg Christoph Lichtenberg)

Urednik Boris je najavio da planira napraviti pauzu. Sugerirao je, kako bi pred odmor prijala jedna lagana kamilica s medom i svim zdravstvenim i inim dobrobitima. Pa neke bude tako. Pozivam vas, dođite na Kupu.

Ovog smo vikenda s društvom bili na izvoru Kupe. Neki i prvi put. Kupa, jednim dijelom s lijeve strane je Kolpa. Rimljani su je zvali Colapis – vijugava voda.

Već dolaskom u Kupare, u OPG Jagoda, mnogima je stao dah od ljepote. Sjetio sam se stiha Jure Kaštelana, koji me prati još od gimnazije: Lijepa je ova zemlja./ Meni najdraža./ Nigdje toliko algi./ Kao u uvali moga djetinjstva./ Livade i konji nesedlani./ Koliko rijeka i slapova./ Dođi, prijatelju.

Od parkirališta do izvora je nekih sat i koju minutu laganog hoda. Staza savladiva za sve uzraste. Kondicija nije potrebna. Jedini mali izazov su dva uspona po stepenicama na visinu do drugog kata. Po ne znam koji puta me oduševio izvor. Izvor u kojem kao da voda ne izvire. Na oko mirna površina vode, očaravajuće od plave do zelene boje.

Već samo nakon 20 metara jezerce odmah postaje rijeka, kao da nikada nije bilo jezero. Odmah joj se pridružuje niz potoka, a u Brodu na Kupi i prva velika pritoka, Kupica.

Kupa prima Kupicu u Brodu na Kupi

Da ne opisujem dalje. Kupa prevaljuje svoj put od gotovo 300 kilometara. Svaki metar nosi dio ljepote. Pogledajte kako izgleda jutro blizu izvora, a kako blizu ušća.

Jutro na Kupi blizu izvora

Jutro na Kupi blizu ušća

Ljeti se Kupa umiri i pred ušćem je mirna kao na izvoru. Kao da ne teče, iako jedva čeka susret sa Savom.

I kako to biva, Kupa dobiva novo ruho. Za koju godinu moj grad će dobiti luku.

Izgradnja marine na Kupi u Sisku

A uz luku ide i skijanje na vodi i – naravno – djevojke u ljetnim haljinama. Do skijanja mi nije stalo, ali zamišljam šetnju djevojaka u ljetnim haljinama u smiraj dana obalom Kupe…

Ljeto je. Imamo toliko lijepih krajeva. Pogledajte ljepote pokraj vas. Lijepa je ova zemlja. Meni najdraža.

Komentiraj

*