Kulturno-umjetnički projekt “Izvan okvira”

Kulturno-umjetnički projekt “Izvan okvira”

Turistička zajednica grada Zagreba pokreće novi kulturno-umjetnički projekt pod nazivom „Izvan okvira“, a realizira ga u suradnji s kreativnim timom Nas dve – Ana Mikin i Tina Kovačiček i odabranim umjetnicima.

Projekt se bavi umjetnošću u javnom prostoru, koristeći zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona. Inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, umjetnici osmišljavaju instalacije koje postavljaju „Izvan okvira“. Time, umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenome.

Svaku od navedenih lokacija, uređuju pojedini umjetnici pa će, tako, ulični umjetnik Boris Bare i kipar Ivo Gašparić postaviti instalaciju „Vani“ na Galeriji Gradec. Umjetnički paviljon bit će uključen s čak dvije instalacije „Novi krajolik“ te „Privremeno zatvoreno“ koje potpisuju umjetnice Maša Barišić i Jelena Malenica, a kiparica Ida Blažičko postavit će „Hommage Bolléu“ na pročeljima MUO-a i ŠPUD-a.

Dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ, ovom prilikom je poručila: „U idućih mjesec dana, realiziramo, u ovo doista izvanredno vrijeme, jedinstveni projekt koji uljepšava i obogaćuje javni prostor, revitalizira grad te pruža posebno iskustvo umjetnosti off site. Iako, nažalost, neke od lokacija trenutno ne mogu pozivati posjetitelje na obilazak izložbe, intervencijom naših umjetnika pojedina zgrada postaje umjetničko djelo, naglašavajući ideju da građevine imaju svoj identitet i dušu“.

Ravnatelje MUO-a Miroslav Gašparović poručio je da u godini u kojoj Muzej obilježava 140 godina djelovanja, a u kojoj je pretrpio velika oštećenja nakon potresa, sudjelovanje u projektu „Izvan okvira“ intervencijom „Hommage Hermanu Bolléu“ shvaćaju kao počast ovom velikom arhitektu koji je izgradio zgradu MUO i niz drugih značajnih objekata dajući gradu novo lice nakon velikog potresa 1880. Ujedno i kao svojevrsni putokaz, poruku optimizma i nade svim građankama i građanima Zagreba da će i nakon ovog potresa Zagreb biti ljepši grad.“

Projekt „Izvan okvira“ se posebno osvrće i na aktualnu temu obnove Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu grada koja je pretrpila značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom, a trajat će od 27. listopada do 27. studenog. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni